BiH
0

Najavljeni mirni protesti u Brčkom

SRNA
Brčko
Brčko
Predstavnici Udruženja poljoprivrednika Brčko distrikta najavili su da će danas održati mirne proteste kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nerazumijevanja lokalnih vlasti za njihove probleme.

"Na prostoru stare stočne pijace u brčanskom naselju Klanac okupit ćemo se u 11 sati i formirati kolonu traktora, a onda tako krenuti prema gradu", rekao je Srni predsjednik Udruženja Slavko Blažević.

On je ponovio da je razlog nezadovoljstva "nerazumijevanje pojedinih članova Vlade i određenog broja skupštinskih poslanika" za probleme koji su nastali elementarnim nepogodama u 2011. godini, te dvije nepogode praćene gradom u ovoj godini, kao i katastrofalnim odnosom vlasti prema suši koja je pogodila ovo područje.

"Visoke temeperature u odsustvu kiše spalile su naše usjeve, tako da praktično nemamo šta da skidamo sa svojih parcela", rekao je Blažević.

Rebalansom budžeta Brčko distrikta, koji je usvojen krajem prošlog mjeseca za naknadu šteta u poljoprivredi koje su za prošlu godinu procijenjene na osam miliona KM, predviđeno je dva miliona maraka, što poljoprivrednici smatraju nedovoljnim.