BiH
0

Najavljena izgradnja društvenog doma u Maglaju

FENA
Ministar za izbjeglice i raseljena lica RS Davor Čordaš i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović posjetili su općinu Maglaj, gdje su s načelnikom Mehmedom Mustabašićem razgovarali o projektima pomoći povratnicima u Maglaj.

Na sastanku je razgovarano o aktuelnim projektima koje će, u svrhu povratka, Ministarstvo realizovati u ovoj općini.

Akcent je stavljen na projekt izgradnje društvenog doma u naselju Krsno Polje - Bakotići, saopćeno je danas iz Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS.

Čordaš je istakao da je Programom rješavanja problema raseljenih lica, izbjeglica i povratnika u 2015. godini, koji provodi entitetsko Ministarstvo, Vlada Republike Srpske izdvojila 100.000 KM za pomoć povratnicima u Maglaj.

Podsjetio da je Vlada RS, putem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica RS, u proteklih nekoliko godina pomogla izgradnju 10 društvenih domova na prostoru RS, te da su ovi objekti značajno doprinijeli održivosti povratka, jer povratnicima pružaju mogućnost okupljanja i organizovanja društvenih i kulturnih događaja, čime se dalje unapređuje saradnja i stvaraju nove ideje za poboljšanje uslova života u povratničkim zajednicama.

Načelnik Mustabašić je rekao da općina podržava ovaj projekt, te da će nastojati u kraćem roku obezbijediti neophodnu dokumentaciju da bi se moglo krenuti u dalju proceduru.

On je dodao da je nakon prošlogodišnjih poplava, mnogo projekata realizovano u Maglaju, te da općina podržava sve razvojne projekte koji doprinose kvalitetu života svih stanovnika Maglaja.

Zamjenik ministra Jović je podsjetio i na zajedničke projekte koji se finansiraju iz kreditnih i donatorskih sredstava, a u koje je uključena općina Maglaj.

Prije svega, Projekt zatvaranja kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja (CEB 2) kojim je u Maglaju planirana izgradnja jedne zgrade sa 15 stambenih jedinica, kao i na projekat obnove stambenih jedinica koji se finansira iz kreditnih sredstava Saudijskog razvojnog fonda.

Predstavnik Mjesne zajednice Bakotići Milenko Petrović je zahvalio na interesovanju resornih institucija za probleme povratnika i naglasio da je ovo najveća srpska povratnička zajednica na prostoru Zeničko-dobojskog kantona.

On je izrazio očekivanje da će ovaj i slični projekti pomoći povratku, osnažiti povratničku zajednicu i otvoriti nove perspektive za povratak mladih porodica.

Tokom razgovora izraženo je očekivanje da će se uskoro formirati komisija za izbjeglice BiH, kako bi se krenulo u realizaciju projekata koji se finansiraju putem Fonda za povratak BiH.