Klix Studio
257

Naida Hota Muminović: Sivrina godišnja primanja iznose 63.000 KM, a moja 39.000 KM

A. Ku.
Prošlu sedmicu u Kantonu Sarajevo obilježio je štrajk upozorenja prosvjetnih radnika. O ovoj temi je u Klix Studiju govorila ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo (KS) Naida Hota Muminović.

Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo (KS) Saudin Sivro pozivao je resorno ministarstvo na socijalni dijalog i kazao da Sindikat neće odustati od svojih zahtjeva, tražeći da se odustane od aktuelne reforme.

Međutim, Hota Muminović kaže da je Ministarstvo na čijem je čelu, već tri godine u socijalnom dijalogu sa Sindikatom, a koji je bio opterećen ucjenama. Poručuje i kako je reforma dobra.

Uspostava dijaloga

Prema njenoj procjeni, stvari su eskalirale i teško je ponovo uspostaviti socijalni dijalog nakon svih uvreda.

Podsjetila je da je Sivro ranije presuđivan zbog remećenja javnog reda i mira te ga je u nastavku razgovora u Klix Studiju solovljavala "nasilnim sindikalistom".

"On je nasilna i visokokonfliktna osoba i teško je voditi socijalni dijalog", rekla je Hota Muminović.

Ističe da je Sindikat po svojoj formi udruženje građana, dok je Ministarstvo izvršna vlast koja radi na obrazovnim politikama.

"Sindikat je u jednoj fazi imao takvu poziciju da je ultimatumima kreirao akte koji su izlazili iz Ministarstva sa potpisom i pečatom", tvrdi Hota Muminović.

Stava je da je u pozadini svega politika, jer je, kako kaže, izborna godina.

Na pitanje šta su mogući scenariji u nastavku aktuelne školske godine, a kada je riječ o nadokandi propuštenih časova, odgovara da trenutno postoje dva.

"Koliko sam vidjela u petak je Sindikat imao Skupštinu povjerenika i dogovorili su da organizuju proteste. Trenutno se izgubljeni časovi mogu nadoknaditi dok se nastavna godina ne završi", rekla je.

Dodaje da će se nastavna godina morati produžiti ukoliko časova za nadoknadu bude više.

Pedagoški standardi

Kazala je da se Vijeće roditelja KS obratilo Ministarstvu otvorenim pismom te su roditelji bili jasni i kazali da imaju obavezu da djecu šalju u školu kako bi se obrazovala.

Sindikat traži da se ukinu doneseni pedagoški standardi i normativi, ali i da ministrica Hota Muminović podnese ostavku.

Hota Muminović napominje da su pedagoški standardi su akt koji donosi Vlada KS na prijedlog Ministarstva.

"Vlada takvih akata donese puno. Mi smo donijeli taj akt ali smo godinu dana radili na tome", navodi.

Ističe da je i Sindikat učestvovao u dostavljanju sugestija i da su neke uvažene.

Govoreći o provedenom štrajku upozorenja ponavlja da je jedna trećina prosvjetnih radnika učestvovala u štrajku, što je suprotno tvrdnjama Sivre koji kaže da se štrajku odazvalo više od 50 posto radnika, prema njegovim tvrdnjama u tri dana štrajka broj je padao od 84 do 60 posto.

"Jedna trećina je ušla u štrajk upozorenja. Podatke smo prikupili od direktora, oni moraju znati ko radi, a ko ne radi. Njegovi su spiskovi skriveni, vi ne vidite te spiskove nigdje", ističe.

U nastavku gostovanja je pokazala isprintane objave koje je na društvenim mrežama o njoj objavljivao Sivro.

Pokazujući i čitajući objave istakla je da se ne osjeća sigurno i da smatra da joj je sigurnost ugrožena.

Tvrdi da ne postoji analiza radnika po imenu i prezimenu koji su učestvovali u štrajku te kaže da je Ministarstvo dobilo samo brojke koje su po dužnosti dostavili direktori.

"I učenicima morate dati primjer da se ne mogu izboriti s nasilnicima tako što će biti mirni. Personalno nikad nisam bila u sitauciji da budem žrtva, a vidite tri godine šta mi radi", kaže.

Nastavna norma

Smatra da kritike Sindikata na pedagoške normative nisu utemeljene.

"Pedagoški normativi su skoro isti za osnovne i srednje škole. U srednjem obrazovanju nema uopšte ovih kritika", kaže Hota Muminović.

Također tvrdi da je izmjenom normi Sivro želi sebi "namisliti" časove.

Niko od radnika neće dobiti otkaz te će psiholozi i socijalni radnici, koji budu proglašeni tehnološkim viškom, po novim standardima imati mogućnost da rade u drugoj školi ili da rade kao asistenti u nastavi.

Govoreći o novim pedagoškim normama kaže da je planiran manji broj učenika u odjeljenju, ali i da je smanjena norma nastavnika sa 18 na 17 časova, ukoliko nastavnik, recimo, predaje bosanski jezik.

"Sve nastavne norme su smanjene za jedan čas. Neće imati više administartivnog posla. Uvijek su se nastavnici spremali za svoje časove, mora pratiti indikatore za svoje učenike", kaže Hota Muminović.

Također ističe da će nastavnici imati više vremena da se bave kvalitetnijom pripremom časa i ostalim aktivnostima.

"Učiteljica u prvom razredu ima 13 časova, odnosno ima dva i po dana u sedmici da se sprema, da uradi provjeru zadataka. Za 17 časova, ili 18, kada ih pomnožite vi dobijete da nastavnik ima dva dana u sedmici da se priprema za nastavu i kvalitetno ocjenivanje", objašnjava.

Ovi novi pedagoški standardi na snagu stupaju sa početkom nove školske godine, od 1. septembra.

Predviđeno je da svaka učionica ima pametnu tablu, ali i da udžebnici imaju digitalni oblik tako da učenička torba bude rasterećenija. Djeca bi na nastavi, na primjer, nastavu pratila iz digitalnog udžbenika, a kući bi učili iz printanog.

Implementacija će biti provedena postepeno u vremenskom okviru do pet godina.

Govorila je i o platama prosvjetnik radnika, ali i svojoj i Sivrinoj.

Istakla je da Sivrina goišnja primanja iznose više od 63.000 KM, dok su njena 39.000 KM i da su podaci dostupni u registru Ureda za borbu pritiv korupcije KS.

"Osoba ima veća primanja od premijera KS", rekla je.

Kazala je i da je napravljen značajan pomak u platama prosvjetnih radnika. Prije 1. septembra 2022. godine nastavnik koji prvi put ulazi u učionicu imao je platu od 1.150 KM, a sada 1.720 KM.

"Najviša startna plata iznosi 1.950 KM, a prosječna oko 2.500 KM sa minulim radom, toplim obrokom", kazala je Hota Muminović.

Tvrdi da nije vršila prtiske na direktore u osnovnim školama na Ildiži gdje je načelnik njen stranački kolega Nermin Muzur te je kazala da su škole opovrgnule navode Sindikata.

"Pravo djece mora biti na prvom jestu, ono je konvekcijsko pravo", zaključila je Hota Muminović i dodala da Ministarstvo neće odustati od pedagoških standarda.

Cijeli intervju i gostovanje Naide Hota Muminović u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.