U međuvremenu nezaštićena
47

Nadležni obećavaju da će garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu biti otvorena sredinom juna

B. R.
Novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći u Sarajevu (Foto: D. S./Klix.ba)
Nadležni u Općini Novo Sarajevo su govorili o tome zašto još nije u funkciji novoizgrađena garaža kod Hitne pomoći i naveli su novi rok za njeno otvaranje.

Općinski vijećnici Emir Rustempašić i Arslan Dučić su na posljednjoj sjednici općinskog vijeća namjeravali predložiti to da kantonalno preduzeće "Rad" na jednu godinu preuzme upravljanje garažom.

To su namjeravali predložiti, jer općinsko preduzeće ONSA, kojem je garaža data na upravljanje, još nije građevinu stavilo u funkciju. Rustempašić je podsjetio da je garaža ovom preduzeću data na upravljanje prije dva mjeseca te tvrdi da je "Rad" već sutra spreman preuzeti upravljanje.

Pomoćnica općinskog načelnika Jelena Ler Kekić je istakla da je tek polovinom prošlog mjeseca završen proces preuzimanja dokumentacije od Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo kojeg je istakla kao većinskim vlasnikom garaže.

Ukazala je da još nije završen tender za naplatni sistem, a za koji je navela da ga provode kantonalne institucije. Prema njenim riječima, sa resornim ministarstvom se trebaju utvrditi uslovi naplate i cjenovnik.

Naglasila je da je ovo ministarstvo od općinskih vlasti tražilo informaciju o tome kada će garaža biti u funkciji. Preduzeće ONSA je kazalo da bi to trebalo biti polovinom ovog mjeseca.

Sumnja da bi "Rad" mogao preuzeti upravljanje zbog toga što nije izabran sistem naplate. Vijećnik Dučić je poručio da će razgovarati sa preduzećem "Rad" o preuzimanju upravljanja ako garaža ne bude u funkciji do sredine ovog mjeseca.

Upravo je Dučić nedavno problematizirao kvalitet radova na garaži. Lokalna vlast je u februaru prošle godine najavila da će garaža biti otvorena za "nekoliko sedmica". Građevina je u međuvremenu nezaštićena, što za posljedicu ima i to da se u njoj već baca smeće.

Podsjećamo, izgradnja je počela u ljeto 2020. te je trebala biti završena do sredine novembra 2020. Tadašnji kantonalni premijer Mario Nenadić (SBB) je prilikom početka radova izjavio da će biti napravljena za manje od pet mjeseci. Nedugo nakon toga, izgradnja je zaustavljena te je periodično nastavljana.

Direktorica Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belma Barlov je u aprilu prošle godine kao jednu od ključnih prepreka istakla poskupljenje građevinskog materijala. Tada je procijenila da će dodatni trošak biti 300.000 KM. Kantonalna vlada je u julu 2020. saopćila da je osigurala 4,4 miliona KM za izgradnju garaže za 165 vozila, a da je Općina Novo Sarajevo ustupila zemljište vrijedno 1,5 miliona KM.