Slučaj tzv. alžirske grupe
0

Nađa Dizdarević želi da se njen muž vrati kući

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Djeca Hajja Boudelle morat će još čekati da vide svog oca, iako su američke vlasti prošle sedmice naredile njegovo puštanje iz zatvora Guantanamo Bay gdje je proveo skoro sedam godina.

"Nakon presude djeca su me pitala znači li to da će njihov otac doći kući isto veče", ispričala je njegova supruga Nađa Dizdarević u intrevjuu za Reuters. "Rastužili su se kad su shvatili da bi moglo proći još puno vremena prije nego što ga ponovo vide."

Nađa je majka četvero djece, a dosad se morala seliti od stana do stana čim bi vlasnici saznali nešto o slučaju njenog muža.

Moglo bi potrajati i dvije godine prije nego se Boudella, jedan od pet Alžiraca koji trebaju napustiti Guantanamo, dođe kući u Bosnu i Hercegovinu, gdje je došao i u ratu od 1992. do 1995. pomagao da se prganizuje dodjela humanitarne pomoći, piše Reuters.

Hiljade volontera iz arapskih i afričkih zemalja dolazili su u toku ratnih dejstava da se bore zajedno sa bosanskim muslimanima. Neki od njih radili su u islamskim humanitarnim organizacijama.

Boudella je ostao u BiH i poslije rata, nakon što se oženio Dizdarevićkom, udovicom sa jednim djetetom koje je u ratu ostalo bez oca. Sad imaju troje djece.

"Nikad nije vidio našu najmlađu kćerku koja je imala samo osam dana kad su ga odveli", kaže Nađa aludirajući na izručenje tzv. alžirske grupe SAD-u u januaru 2002. godine.

Bosanske vlasti uhapsile su ove ljude u oktobru 2001., nedugo nakon terorističkih napada na SAD. Američki predsjednik George W. Bush kasnije je izjavio da je ova šestorka planirala bombaški napad na američku ambasadu u Sarajevu. Prošlog mjeseca sud je zaključio da se neće više oslanjati na ove optužbe, ali da pritvorene treba zadržati jer su, navodno, krajem 2001. planirali otputovati u Afganistan kako bi se borili protiv američkih snaga.

Ipak, prošle sedmice donijeta je odluka da nema dovoljno dokaza da bi se ova šestorica ljudi dalje zadržavali u pritvoru, te da su dokazi protiv pet od njih suviše slabi.

"Moja djeca su odrasla preko noći, oni više nisu djeca. Ne igraju igre nego gledaju vijesti", priča supruga jednog od pritvorenih. "Želim normalnu djecu, a ne odrasle ljude, ali sad je za to prekasno", kaže Nađa.

"Borim se da ne provedem ostatak života kao supruga teroriste nego čovjeka koji je ilegalno uhapšen", istakla je.