Mira Ljubijankić
0

"Nadam se da će svi delegati doći na sjednicu Doma naroda FBiH"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Novoizabrani delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, njih 17 koji su, pozivajući se na Poslovnik, odlučili da sazovu konstituirajuću sjednicu tog doma i pozvali ostale izabrane kolege, sutra će doći u Federalni parlament u Sarajevu u najavljenom terminu, u 11 sati.

Nadaju se da će se odazvati svih 30 pozvanih do sada izabranih delegata.

Sjednicu će voditi najstariji među njima Ivan Brigić, a dnevni red će biti utvrđen po otvaranju.

To je danas Agenciji Fena izjavila Mira Ljubijankić, jedna od 17 potpisnika inicijative, ujedno potpredsjednca Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, iz koje je potpisalo njih 15. Od preostalih je jedan iz Stranke demokratske akcije, a drugi iz Narodne stranke "Radom za boljitak".

Ako se odazove svih 30 delegata, položit će zakletvu i rad novog saziva Doma naroda će početi, a ako ne, delegati će i u tom slučaju sjesti u skupštinske klupe i dogovoriti deklaraciju kojom će pozvati nadležne da završe svoj dio obaveza kako bi Dom naroda konačno mogao biti konstituiran u novom četvorogodišnjem postizbornom mandatu, rekla je Ljubijankić.

Prethodno se ovih dana Centralna izborna komisija (CIK) BiH izjasnila da konstituiranje ne može biti obavljeno dok svaka od deset kantonalnih skupština u Federaciji ne delegira članove za taj parlamentarni nivo.

Poziv za sutra će i putem odgovarajućih parlamentarnih službi biti upućen svim delegatima koji su dosad izabrani za Dom naroda, potvrdio je sekretar u tom domu Izmir Hadžiavdić.

On ističe da ne može nipodaštavati stav CIK-a, ali i da istovremeno mora imati u vidu da je ta institucija na službenoj web stranici potvrdila izbor delegata iz pet od ukupno deset federalnih kantona.

"Stoga njih moram posmatrati kao novoizabrane delegate, a poziv njihovih 17 kolega za konstituirajuću sjednicu jelegitimnim", rekao je Hadžiavdić uz napomenu da konstituiranju mora prisusustvovati najmanje 30 delegata, a toliko novoizabranih ima.

Do sutra ostaje da se vidi da li će se odazvati toliko članova i kako će zasjedanje izgledati.

Teškoće u formiranju federalnog Doma naroda, kao i drugih nivoa državne i federalne zakonodavne i izvršne vlasti, aktuelne su i poslije gotovo četiri mjeseca od općih izbora u Bosni i Hercegovini jer izborni takmaci još nisu postigli dogovor nakon što su rezultati otvorili prostor za više mogućih kombinacija za formiranje vlasti.

Posebno je ovih dana u Federaciji aktuelno pitanje konstituiranja novog saziva Doma naroda jer je ta instanca po prirodi stvari trebalo da potvrdi odluku o privremenom, tromjesečnom finansiranju u entitetu, kako budžetskim korisnicima ne bi zastala pripadajuća davanja iz javne kase, s obzirom na to da cjelokupni entitetski ovogodišnji budžet još nije potvrđen kao dokument također zato što nije dogovorena nova vlast.

Pošto je CIK obrazložio da novi saziv Doma naroda ne može biti konstituiran jer iz kantonalnih skupština nije delegirano svih 58 članova, koliko ovaj parlamentarni nivo ukupno treba da ima, vanredno važnu odluku za budžetske korisnike jučer je proglasio visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko posegnuvši za bonskim ovlastima i opominjući da nova vlast u BiH mora biti brže uspostavljena.

Iako je zebnja korisnika zasad umirena, oni znaju da premošćujuća odluka važi samo do 31. marta i da nova vlast mora na vrijeme utvrditi ovogodišnji entitetski budžet da bi postao operativan.

Zbog važnosti te odluke, 17 izabranih delegata najavljivali su i prije intervencije visokog predstavnika konstituirajuću sjednicu pozivajući se na to da je dosad ipak delegirana većina članova Doma naroda i da oni mogu odlučivati.

Ni nakon jučerašnjeg proglašenja Inzkove odluke nisu odustali od poziva za sutra obrazlažući da formiranje nove vlasti svakako treba ubrzano nastaviti.