Lokalna zajednica
330

Načelnik općine Stjepan Dujo: Novi Travnik je najveće gradilište u središnjoj Bosni

Novi Travnik
Novi Travnik
Bez obzira na političku nesigurnost kojoj svjedočimo svaki dan, određene lokalne sredine ipak se ističu i napreduju. Jedna od njih je i Novi Travnik, općina, no uskoro, kako najavljuju, i grad, čiji je budžet prije tri godine iznosio oko šest miliona, a danas više od 24 miliona KM.

Prekogranične saradnje, investicije, podrška viših nivoa, ali i brojne druge aktivnosti dovele su do svojevrsne finansijske stabilnosti i komocije u kojoj novca ima za lokalne zajednice.

Uz postepene promjene, modernizaciju, otvaranjem administracije, digitalizacijom, načelnik Stjepan Dujo je počeo pričati nešto drugačiju priču o Novom Travniku. Sve to dovelo je konačno i do uspostave novih prijateljstava te aktualizacijom nekad davno uspostavljenih, od Hrvatske, Srbije, Slovenije…

Novi Travnik
Novi Travnik

On kaže kako su trenutno na prvom mjestu investicije, odnosno ulaganje u Poslovnu zonu Neobarje koja se uveliko puni, a u koju je samo dosad uloženo 1.5 miliona KM. U planu je otvaranje i druge zone, ali i Poslovnog inkubatora koji će pomoći u cijelom procesu, a čije otvorenje je planirano za početak juna.

Redovna komunikacija s privrednicima, posebni projekti za žene poduzetnice, start-up programi samo su neke od privrednih aktivnosti koje sa sobom vuku i sve više privatnih investicija.

Veliko gradilište

Novi Travnik je tako već odavno, napominje Dujo, jedno veliko gradilište. Počelo je gradskom sportskom dvoranom kojoj je promijenjen krov, a uskoro i sistem grijanja, a nastavljeno potpunom rekonstrukcijom glavne gradske saobraćajnice.

Projekt izgradnje nove zgrade srednje škole koji je zbog trajanja već bio predmet ismijavanja, privodi se kraju i proširuje za potrebe dvaju muzičkih škola sa novom koncertnom dvoranom. Još jedno ruglo grada, gradski bazen olimpijskih dimenzija zasjat će u punom sjaju ovoga ljeta i to sa dodatnim sadržajima poput kuglane.

Novi Travnik
Novi Travnik

Preuređen je i Dom kulture, digitalizirano kino, obnovljena knjižnica a Dom zdravlja dobit će novu lamelu kao i JU Centra Duga koji brine o djeci s poteškoćama u razvoju. U planu je i gradska šetnica posebno nakon potpunog uređenja korita rijeka zajedno sa izvorištima vode.

Proširena je i mreža gradskog vodovoda kao i oborinska i fekalna mreža, a sredstva su uložena i u preko 10 kilometara lokalnih cesta.

Kad vide da se gradi i radi, pomoć stiže i sa viših razina. Tako se u Novom Travniku gradi i nova zgrada županijskog Zavoda zdravstvenog osiguranja kao i nova zgrada opskrbe Elektroprivrede HZ HB, a da će pomoć biti i veća, Dujo se i dalje nada i djeluje, te je između ostaloga, uz podršku Vijeća pokrenuo i inicijativu za promjenu statusa iz općine u grad Novi Travnik.

"Ukratko, ne postoji zgrada javne namjene, od policijske stanice, Vatrogasnog doma, škola, vrtića, raznih izletišta i spomenika kulture koji nisu obnovljeni. Dosad, nije bilo ni projektne dokumentacije ni za jedan od spomenutih projekata", kaže Dujo.

Demografija

Da je sve uzalud ukoliko nema ljudi u Novom Travniku su svjesni te se na demografskim mjerama odavno radi, skladno mogućnostima.

"Porodiljna naknada za svako novorođenče iznosi 1.000 KM, stipendiraju se svi redovni studenti kao i nebrojeni sportski i kulturni projekti, udruge, savezi, manifestacije a u Novom Travniku je među prvima donesena odluka o neradnoj nedjelji", istakao je.

Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik
Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik

Nekoliko dječjih igrališta izgrađeno je na javnim površinama, ispred dječjih ustanova, planinarskih domova.

"'Dok teče Lašva', 'Rujanski susreti', Kulturno ljeto 'iNOVIraj', izdavanje ljetopisa, održavanje sportskih igara mladih, KIDS festival, Adventski program, Gastro Food Festival, razni koncerti dio su sadržaja namijenjenog svima, a mladima posebno. Većinu njih upravo oni i realiziraju uz podršku lokalne zajednice koja ovakve ideje čeka raširenih ruku", poručuje Dujo.

Još jedna ideja koja će ići u svrhu privlačenja domaćih i stranih turista je i ona o vlastitoj turističkoj zajednici. Novi Travnik ima dosta toga i za pokazati, između ostaloga i spomenike pod UNESCO zaštitom.

"Sve što će doprinijeti novom, Novom Travniku je dobrodošlo. Želimo pozitivnu energiju, nove ideje, želimo nagraditi trud, želimo doprijeti do svakoga. Prošlosti odajemo i odavat ćemo počast. Njenu žrtvu i dobre strane, nositi ćemo sa sobom i u sebi, ali ne miješati je u svakodnevni život i teme jer ćemo u tom slučaju zauvijek ostati zarobljeni. Dokazali smo da u kratkom vremenu možemo napraviti promjenu, kreirati grad po svojoj mjeri, po mjeri čovjeka i nećemo dopustiti da ga bilo šta vrati na staro", zaključio je načelnik Dujo.