BiH
8

Načelnik Glavnog štaba vojske Makedonije u Sarajevu: Osnovati zajedničke balkanske snage

Anadolija
Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i general pukovnik Anto Jeleč održali su danas odvojene bilateralne sastanake sa izaslanstvom Armije Republike Makedonije (ARM) na čelu sa načelnikom Glavnog štaba (ARM), general pukovnikom Gorančem Koteskim.

Na sastanku u Ministarstvu odbrane se razgovaralo o bilateralnoj vojnoj suradnji dvaju ministarstava i oružanih snaga u 2014. i 2015. godini, regionalnoj suradnji OS BiH i ARM sa ostalim zemljama iz regije te operacijama podrške miru.

Ministar Osmić upoznao je goste o trenutačnim aktivnostima MO BiH na putu ka euroatlantskim integracijama, prioritetima i aktivnostima MO i OS BiH na polju rješavanja i uknjižavanja vojne imovine, rješavanja viškova naoružanja, deminiranja, mirovnim misijama u Afghanistanu, UN misijama u Maliju i Kongu te prijamu mladih časnika iz civilstva.

General pukovnik Koteski upoznao je ministra Osmića o strukturi Armije Makedonije, te o modernizaciji koja im je jedan od prioriteta u bližoj budućnosti, istakavši  i svoj prijedlog o osnivanju zajedničkih balkanskih snaga, koje bi djelovale zajedno pri rješavanju elementarnih nepogoda, što MO BiH u potpunosti podržava.

Na odvojenom sastanku general pukovnika Ante Jeleča i general pukovnika Goranča Koteskog razgovoralo se o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj suradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje. Razgovarano je i o nastavku i daljim planovima i aspektima saradnje kao i njenom unaprjeđenju u budućnost, sa akcentom na važnost regionalnih sigurnosnih inicijativa, kao ključnog oblika saradnje koji ima veliki značaj ne samo za BiH i Makedoniju, već i za cijeli region, posebno u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

General Jeleč je posebno zahvalio na podršci koju Armija  Republike Makedonije pruža Oružanim snagama BiH na planu edukacije i obuke pripadnika OS BiH. U svom obraćanju general Jeleč je istaknuo da "ne postoje teme i oblasti o kojima dvije vojske ne mogu sarađivati, jer je riječ o zemljama sa tradicionalno dobrim odnosima, koje su kroz povijest bile povezane i upućene jedna na drugu".

General Koteski se zahvalio generalu Jeleču na gostoprimstvu i istaknuo riješenost Armije Makedonije za nastavak saradnje sa OS BiH na svim poljima kao i pružanju podrške OS BiH na putu ka NATO-u.