Ljudi i objekti nisu ugroženi
31

Nabujale Drina i Sava, pogledajte kako izgleda ćuprija u Višegradu

SRNA
Višegrad (Foto: SRNA)
Višegrad (Foto: SRNA)
Civilna zaštita RS saopštila je da postoji opasnost od izlijevanja rijeka Drine i Save u donjim tokovima.

U saopštenju se navodi da, zbog velike količine padavina prethodnih dana i rasta rijeka u RS, postoji realna mogućnost da njihov vodostaj pređe kotu redovne vanredne odbrane od poplava.

Jutros u 7.00 sati rijeka Sava se u opštini Srbac izlila iz korita na poljoprivredno zemljište, ali nema opasnosti za ljude i objekte. U opštini Jezero je poplavljeno nekoliko objekata, ali je vodostaj u opadanju, dok je visina snijega oko 15 centimetara.

Na području Hercegovine, u opštini Bileća, voda je ušla u jednu porodičnu kuću i u farmu svinja, odakle je evakuisana stoka. Na području odjeljenja civilne zaštite Bijeljina, u toku noći nije bilo izlijevanja rijeka Drine i Save, međutim, kako je najavljeno ispuštanje vode do 2.000 metara kubnih u sekundi, očekuje se plavljenje jednog dijela naselja Janja, Amajlije i Popovi kod Bijeljine.

Opštinska Civilna zaštita konstantno prati stanje na terenu i preduzima sve neophodne mjere, posebno u ovim naseljima, navodi se u saopštenju.

Visina vodostaja na ustavi Janja je 500 centimetara, dok su protoci na Hidroelektranama Zvornik i Višegrad 1.500, a Hidroelektrani Bajina Bašta 1.600 metara kubnih po sekundi. Voda nadolazi i u Plužinama, gdje kuće i pomoćni objekti za sada nisu ugroženi.

U Kostajnici je nivo rijeke Une u opadanju, sa tendencijom pada od oko 19 centimetara dnevno. Putni pravci i poljoprivredne površine nisu ugroženi. Vodostaj rijeke Vrbas na hidrološkoj stanici Delibašino selo sinoć je iznosio 286 centimetara i prešao je kotu redovne odbrane od poplava za 36 centimetara.

Na području opštine Trebinje, u Popovom polju, nivo vode je porastao za oko 10 centimetara u odnosu na juče. Putni pravac prema selu Orašje u Mjesnoj zajednici Veličani je potopljen, ali kuće nisu ugrožene.

Količina vode koja se ispušta sa hidrocentrale u Gorici iznosi 285 metara kubnih. U naseljima Rastoci i Rupe voda je ušla u podrumske prostorije, a pod vodom je i jedan od lokalnih puteva prema naselju Pridvorci.

U Nevesinju je snijeg, koji je noćas padao, prekinuo saobraćaj na pravcu Nevesinje - Kalinovik preko prevoja Morine, dok su ostali putevi prohodni.