BiH
9

Na Žutoj tabiji otvoren prvi Sarajevo Ramazan Festival

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Prvi Sarajevo Ramazan Festival svečano je otvoren sinoć na tvrđavi Žuta tabija u Sarajevu odmah nakon što je tobdžija Smajo Krivić, pucnjem iz topa s tabije označio početak ramazana, najradosnijeg mjeseca za islamske vjernike.

Festival je projekt prezentacije islamske kulture, umjetnosti i lijepih ramazanskih običaja.

Sarajevo Ramazan Festival trajat će u narednih 28 dana te će iftarima i bogatim kulturnim sadržajem ispuniti ramazansko vrijeme.

Načelnik sarajevske općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić naglasio je na otvorenju da će se sve to dešavati u ambijentu jednog od najstarijih objekata u gradu.

Kreatori ovog projekta su Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Cilj je upotpunjavanje turističke ponude Sarajeva.

Sarajevo Ramazan Festival nastao je u okrilju USAID Firma projekta u kojem su Zona unaprijeđenog poslovanja i Fondacija Sarajevo koordinatori lanca vrijednosti.

Otvorenjem prvog Sarajevo Ramazan Festivala zvanično je započela realizacija projekta "Phoenix - Kultura za budućnost" koji finansira Evropska unija a realiziraju Općina Stari Grad, Zona unaprijeđenog poslovanja Baščaršija i Fondacija Sarajevo Navigator.

Projekt "Phoenix - Kultura za budućnost" će trajati 18 mjeseci i dio je programa "Sarajevo 2014." koji finansira EU u okviru obilježavanja 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata s ciljem da se iz Sarajeva širom svijeta pošalje poruka mira, pomirenja i solidarnosti.