SDU BiH
0

"Na političkoj sceni BiH ne postoji socijalna osjetljivost"

FENA
Penzioneri u BiH nakon stvaranja ove države žive na samoj ivici egzistencije bez nade da će im socijalni status i životni standard biti popravljen u skoroj budućnosti, stoga su Socijaldemokratska unija (SDU) BiH i Demokratski blok (Stranka penzionera BiH, LDSBiH i E-5) podržali zahtjeve Saveza udruženja penzionera FBiH prema Vladi FBiH za usklađivanjem osnovica i povećanjem penzija u FBiH u visini od pet posto.

Kako je navedeno u saopćenju SDUBiH, prema nekim ekonomskim procjenama u protekle četiri godine bivša vlast nas je koštala 11,8 milijardi KM, a prema aktuelnim inicijativama, ta se cifra neće zaustaviti na tome, a u međuvremenu formiranje vlasti na državnom nivou nije ni započeto.

Apelirali su na stranke pobjednice da građanima BiH daju odgovore na pitanje zašto se toliko čeka na formiranje nove vlasti na državnom nivou i koji je krajnji rok za okončanje tog procesa, u protivnom usložnjena politička, ekonomska i socijalna situacija sama po sebi zahtijeva održavanje prijevremenih izbora, navode u saopćenju.

Obrazložili su svoj stav i činjenicom da se građani u BiH bore s povećanjem ukupnih troškova života, a penzioneri predstavljaju najugroženiju socijalnu kategoriju društva koji žive na rubu siromaštva, a odlazeća vlast uživa u blagodetima visokih primanja i drugih beneficija već 205 dana.

"Nepostojanje moralnog digniteta i socijalne osjetljivosti karakteristika je koja provijava političkom scenom u BiH u kojoj su svim političkim akterima, i odlazećim i aktuelnim, na prvom mjestu individualni pa stranački interesi političkih oligarhija okupljenih oko njihovih političkih lidera", navodi se u saopćenju.

Dodaju i da je najbolji argument tvrdnji SDUBiH o sve većem socijalnom raslojavanju predstavljaju inicijative aktuelnog saziva Vijeća ministara BiH za "fiksiranjem penzija bivših funkcionera na 2.500 KM".