BiH
0

Na lokalitetu Tomašica pronađeno više tijela i ličnih predmeta žrtava

FENA
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Nastavljeni su intenzivni radovi na lokalitetu Tomašica u općini Prijedor. Pretpostavlja se da su u ovoj primarnoj masovnoj grobnici tijela žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti sa područja Prijedora i okoline, koje su ubijene u ljeto 1992. godine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

U saopćenju se navodi da je ova masovna grobnica otkrivena 3. septembra ove godine i bila je skrivena vještačkim nasipima zemlje, a detaljnim kopanjem otkriven je sloj tla u dubini od nekoliko metara, u kojem su nagomilani posmrtni ostaci.

Na dubini od sedam metara grobnice, pronađeni su kompletni i nekompletni posmrtni ostaci više desetina žrtava, kao i neki lični predmeti žrtava.

Ostaci pronađenih tijela bit će prebačeni u Centar za identifikaciju Šejkovača u Sanskom Mostu, gdje će ostati dok se ne završi njihova forenzička obrada i proces identifikacije.

Istražilac Tužilaštva BiH se sve vrijeme nalazi na terenu gdje koordinira rad svih osoba uključenih u proces ekshumacije.

U narednom periodu se očekuje pronalazak većeg broja posmrtnih ostataka jer se, prema prikupljenim podacima, na ovom lokalitetu nalazi veliki broj žrtava iz Prijedora i okoline.

Tužilaštvo BiH i ostale institucije uključene u proces ekshumacije poduzimaju intenzivne aktivnosti na osiguranju navedene lokacije te organiziranju procesa iskopavanja žrtava, njihove dalje sudsko-medicinske obrade i utvrđivanju identiteta.

Proces ekshumacije se nastavlja, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.