BiH
18

Na Igmanu će se graditi muzej porušenih vjerskih objekata

FENA
Povodom obilježavanja 20. godišnjice izgradnje Igmanske ratne džamije, Fond Kantona Sarajevo za zaštitu i održavanje grobalja šehida i poginulih boraca, memorijalnih centara i spomen-obilježja žrtava genocida - Fond memorijala planira pored džamije izgradnju muzeja porušenih vjerskih objekata, potvrdio je Agenciji FENA, pomoćnik direktora Fonda memorijala Suad Zijadić.

"Muzej porušenih vjerskih objekata će biti posebna atrakcija. Već smo pripremili određene sadržaje. Radimo knjigu slike zločina koja govori o toj temi, i koja se štampa u dvije verzije bosansko-engleskoj i bosansko-turskoj", kazao je Zijadić.

Urađen je idejni projekt izgradnje kompleksa na Igmanu. U centru tog kompleksa i dalje će biti džamija, ali bit će novi sadržaj koji se odnosi na muzejsku postavku.

Zijadić je kazao kako je "projekt urađen kao idejno rješenje i usvojen kao takav".

Ove godine treba da radimo izvedbeni projekt, a onda ćemo pokušati da nađemo potencijalnog investitora koji bi to finansirao, kazao je Zijadić dodavši da je za izgradnju kompleksa potrebno 300.000 - 400.000 KM.

Džamija na Igmanu je otvorena 5. februara 1994. godine. Urađena je po projektu građevinskog inžinjera Osmana Smječanina. Nalazi se na raskrsnici puteva Malo polje-Kabalovo-Hrasnički stan.

Dimenzije džamije su 10 s 12 metara, sa četiri noseća stuba. Konstrukcija objekta bazirana je na drvenoj građi. Džamija je danas renovirana i može da služi svojoj svrsi. Trenutno je pod nadzorom Fonda memorijala KS-a.