BIHAMK
14

Na GP Bosanski Brod na ulazu u BiH čeka se oko sat vremena

FENA
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Foto: Čitatelj/Klix.ba
Relativno povoljni uvjeti za vožnju i povremeno pojačan promet vozila karakteriziraju današnju saobraćajnu situaciju u Bosni i Hercegovini, ali iz BIHAMK-a vozačima savjetuju da voze opreznije i da izbjegavaju rizična preticanja.

Na putevima sa aktuelnim radovima postavljena je privremena saobraćajna signalizacija, čije poštivanje je obavezno. Izdvojeni su magistralni putevi M-18 Vogošća-Sarajevo, M-17 Vrapčići-Bišće Polje, M-4 Simin Han-Kalesija i M-16 Poriče-Kupres, kao i magistralni put M-18 na području Živinica.

Na graničnom prijelazu Bosanski Brod na ulazu u BiH čeka se oko jednog sata, dok na ostalim graničnim prijelazima zadržavanja trenutno nisu duža od 30 do 40 minuta.

Iz BIHAMK-a podsjećaju vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice. Neophodno je posjedovati validan pasoš za osobe, kao i zeleni karton za vozilo.

Ukoliko se ne putuje vlastitim vozilom, a vlasnik vozila nije prisutan, neophodno je posjedovati dozvolu za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu.

Zbog brojnih upita građana, napomenuto je da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasle osobe i dalje moguć samo s ličnom kartom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati pasoš.