Prije 54 godine
135

Na današnji dan je otvoren centar Skenderija premijerom filma "Bitka na Neretvi"

A. Ku.
Foto: Skenderija.ba
Foto: Skenderija.ba
Premijernom projekcijom filma "Bitka na Neretvi" na današnji dan, 29. novembra 1969. godine, otvoren je Kulturno-sportski centar Skenderija koji je nakon više od 50 godina postojanja zbog nemara vlasti doveden u izrazito loše stanje.

Centar je jedinstveno djelo arhitekata Živorada Jankovića, Halida Muhasinovića i Ognjena Malkina.

Naziv je dobio po čuvenom bosanskom Sandžak begu Skender-paši, koji je davne 1499. godine na ovom prostoru sagradio trgovački centar s 11 dućana, dvor, imaret i tekiju.

Namjene centra su višestruke i prepliću se prostori namijenjeni sportskim događajima, kulturnim manifestacijama te brojni trgovački i ugostiteljski objekti.

Foto: Čitatelj
Foto: Čitatelj

Skenderija je 1984. godine, za vrijeme Zimskih olimpijskih igara, bila domaćin brojnih takmičenja u umjetničkom klizanju i hokeju na ledu.

Skenderija je 2019. svrstana među građevine brutalističke arhitekture u svijetu, što je inicijativa Njemačkog arhitektonskog muzeja za spašavanje brutalističkih djela.

Iz Muzeja su Skenderiju opisali kao ekspresivnu zgradu ispred koje se nalazi prostrani trg. Naglasili su da je smještena u centru grada tako da afirmira geografsku strukturu grada te da na simboličan i materijalan način ukazuje na to da pripada gradu.

Nažalost, danas se Centar Skenderija nalazi u izrazito lošem stanju. Krov na lednoj dvorani se srušio 2012. godine, a sanacija nije izvršena.

Veliki je broj poslovnih prostora unutar Centra koji su zatvoreni, a nekada su vrvili od građana, ali i turista.

Zapuštenost Kulturno-sportskog centra Skenderija dovela je do toga da se danas govorio o njegovom rušenju te izgradnji poslovnog kompleksa.