BiH
0

Na Bjelašnici i Igmanu povoljni uslovi za skijanje

FENA
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bjelašnica (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na Olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu ski staze su uređene.

U Babinom dolu na Bjelašnici danas će u funkciji biti ski liftovi BX, K1 ( kolijevka), i trosjedna žičara.

Noćno skijanje na Bjelašnici je svakim danom osim nedjelje,ponedjeljka i utorka od 18.30 do 21.00 sat.

Na Malom polju na Igmanu biće pušten u rad baby lift .Na Velikom polju u funkciji će biti staza za nordijsko skijanje.

Visina snijega u Babinom dolu na Bjelašnici trenutno iznosi 140 cm, a temperatura je - 3 stepena. Visina snježnog pokrivača na vrhu Bjelašnice je 323 cm, dok je temperatura

  • 10 stepeni.

Na Malom polju na Igmanu trenutna visina snijega je 110 cm, a temperatura je - 3 stepena.

KJKP GRAS obezbijedio je prevoz na Bjelašnicu koji se obavlja subotom, nedjeljom i praznikom, a od 1. marta prema redu vožnje polazak je s terminala Franje Račkog u 09.00 i s Ilidže u 9.20 sati, a povratak s Bjelašnice u 16.30. Cijena povratne karte za odrasle je 7,40 KM, dok je cijena za djecu 3,40 KM.

I kompanija Centrotrans Eurolines ima redovnu liniju .Do kraja marta autobus će saobraćat subotom i nedeljom ispred Vijećnice u 08.30 sati a povratak je u 16.00 sati. Usputna stajališta su Katedrala, Park, Marin Dvor, Pofalići, Socijalno, Dolac Malta, Čengić Vila, Otoka, Alipašino Polje, Nedžarići, Dobrinja, Veliko Polje, Bjelašnica, a povratak je zakazan za 16.00 sati. Autobus će saobraćati do 28. februara, dok će od 1. do 31. marta saobraćati subotom i nedjeljom prema istom redu vožnje. Cijena karte za odrasle u jednom smjeru iznosi 5 KM, dok je povratna karta 7 KM. Cijena autobuska karte za djecu do sedam godina je 3 KM, a povratna karta 5 KM, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KJP ZOI'84.