BiH
0

Na Bijambarama obilježen Svjetski dan zaštite voda i šuma

FENA
Javna ustanova za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo organizirala je danas na području zaštićenog pejzaža "Bijambare"obilježavanje Svjetskog dana zaštite voda i šuma u okviru saradnje s osnovnim i srednjim školama.

Svjetski dan voda obilježen je danas na Bijambarama kod info-punkta. Bogat i raznovrstan program izveli su učenici Osnovne škole "Hašim Spahić" iz Ilijaša.

"U povodu Međunarodnog dana voda Kantonalna javna ustanova Zaštićena područja KS zajedno sa Osnovnom školom "Hašim Spahić" iz Ilijaša je organizirala jednosatni program gdje su djeca iz ove osnovne škole kroz svoje razne aktivnosti, recitacije, igrokaze, slikanje pokazali svoju znatiželju i osjećaj prema prirodi", kazao je Agenciji Fena direktor Javne ustanove "Zaštićena područja Kantona Sarajevo" Osman Delić.

On je upozio da smo "svaki dan svi svjedoci da je vode sve manje i manje, te da su i jezera i vodotoci na Bijambarama već u nekom biološkom minimumu u martu".

"Ako je tako sada u martu, zamislite šta će biti u junu. I sami pomoćni izvori na Vrelu Bosne su u znatno manjem obimu vode nego što bi bilo normalno u mjesecu martu", kazao je Delić.

Moramo štiti svaku kap vode, ne samo kvantitet nego i kvalitet, naglasio je Delić.