BiH
55

Na Alipašinom Polju otvoren servisni centar za osobe sa poteškoćama u razvoju

Klix.ba
Prvi servisni centar u BiH za podršku porodicama djece i osoba sa poteškoćama u razvoju "Dajte nam šansu" otvoren je jučer u naselju Alipašino Polje.

Rad centra, otkrivanjem ploče, ozvaničili su djevojčica Sunčana Drakovac, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo mr. Semir Efendić i direktor misije USAID-a David Bardth.

Uspostavljanje servisnog centra, koji je smješten na Trgu međunarodnog prijateljstva br. 8. pomogli su Općina Novi Grad Sarajevo i USAID. Općina je ustupila i adaptirala prostor od oko 120 metara kvadratnih za potrebe formiranja ovog centra, a projekat implementira Udruženje "Dajte nam šansu".

"Ovakav servis za roditelje, koji su u velikim problemima zbog problema koje imaju njihova djeca je vrlo značajan za stanovnike naše Općine i grada. Zadovoljni smo da smo uz pomoć USAID-a i Udruženja Dajte nam šansu pomogli da se u općini Novi Grad formira jedan ovakav centar, koji je prvi u BiH ovakve vrste", kazao je načelnik Efendić.

Stavljanjem u funkciju ovog centra, roditeljima i članovima porodica sa poteškoćama u razvoju bit će omogućeno pruženje psihološke, pravne i drugih vrsta pomoći, kao i mogućnost kraćeg boravka djece i omladine sa poteškoćama u razvoju.

Sa djecom će raditi psiholog, logoped, defektolog, socijalni radnik, kao i 50 volontera koji su educirani za rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju. Također, centar će za mjesec do dva, formirati i mobilni tim za pomoć u kućama.

"Imamo djece i omladine koja zbog svojih motoričkih smetnji ne mogu doći do centra. Mobilni tim će odlaziti do takvih porodica i pružati im takvu vrstu usluga. Servis je dostupan za sve porodice koje su registrirane u Kantonu Sarajevo", istakla je Ines Kavalec, predsjednica Udruženja "Dajte nam šansu".

Dodala je da se porodice koje imaju djecu sa poteškoćama u razvoju, a koje su zbog polava došle u Kanton Sarajevo i nemaju gdje trenutno boraviti, mogu javiti u prostorije centra, gdje će im usluge centra biti dostupne.

Direktor USAID-a David Bardth izrazio je zadovoljstvo saradnjom učesnika u ovom projektu.

"Imali smo jako dobru saradnju sa načelnikom mr. Semirom Efendićem i predstavnicima civilnog društva, koji su dali svoj doprinos", izjavio je Bardth.

On je apelovao na sve nivoe vlasti da se pobrinu za potrebe sve djece koja se nalaze ovdje i djece koja su ugrožena poplavama.