BiH
0

MZ Velešići bi mogla dobiti ambulantu

FENA
Foto: Sarajevo
Foto: Sarajevo
Dogovor vezan za izgradnju ambulante na području Kantona Sarajeva sredstvima Islamske Republike Iran bio je povod današnjem sastanku premijera KS Samira Silajdžića i ministra zdravstva KS Mustafe Cuplova s Ahmadom Fardom Hosseinijem, ambasadorom Irana u BiH, i njegovim saradnicima, saopćeno je iz Pres-službe KS. "Mi smo danas, nakon obavljenih konsultacija sa višim instancama vlasti, došli u Kanton Sarajevo sa prijedlogom za realizaciju projekta izgradnje jedne ambulante, koju bi upotpunosti finansirala iranska Vlada, dok bi Humanitarna organizacija ‘Crveni polumjesec’ osigurala potrebnu medicinsku opremu, mobilijar i ostali neophodni inventar. S druge strane, od vas očekujemo da osigurate adekvatan lokalitet za izgradnju ovog objekta, kao i neophodnu građevinsku dokumentaciju", informisao je na početku današnjeg sastanka svoje domaćine ambasador Hosseini.

S obzirom da je bio prethodno upoznat sa ovim prijedlogom, ministar Cuplov je prije današnjeg sastanka održao sastanak sa načelnikom Općine Novo Sarajevo Nedžadom Koldžom, te dogovorio da ambasadoru Hosseiniju predloži lokaciju za izgradnju buduće ambulante na području Mjesne zajednice Velešići, za koju već od ranije postoji izrađena prostorno-planska dokumentacija.

"Na predloženoj lokaciji planirana je izgradnje objekta ambulante od 240 kvadratnih metara uz izgradnju parkinga i neophodne zelene površine oko objekta. Ambulanta bi sadržavala službu opće medicine, pedijatrijsku, stomatološku i druge specijalističke službe, kao i laboratorij, koji bi bili od velike koristi za oko 12.000 stanovnika ove mjesne zajednice", istakao je ministar Cuplov.

Obradovani konkretnim prijedlogom, gosti iz Irana su zamolili da se tokom ove sedmice organizira obilazak lokaliteta za eksperte iz Iranske ambasade zadužene za realizaciju ovog projekta uz prisustvo predstavnika Ministarstva zdravstva KS.

Premijer Silajdžić je optimistično najavio kako se nada da će realizacija ovog projekta, to jeste izgradnja ambulante, započeti već u oktobru ove godine.

"Prije svega, želim da se zahvalim Vama i vašem rukovodstvu i cijelom iranskom narodu zbog nesebične podrške koju ste cijelim tokom agresije na našu zemlju upućivali bosanskohercegovačkom narodu. Također, želim uputiti tople riječi zahvalnosti i zbog činjenice da ste i danas zadržali isti kurs iz kojeg proizilazi i ovaj prijedlog da finansirate izgradnju ambulante u Kantonu Sarajevo, koja će, siguran sam, imati veliki značaj za stanovnike našeg Kantona", kazao je premijer Silajdžić.