BiH
0

MVPBiH: Ministar Alkalaj sa šefom Misije Portugala u BiH

FENA
Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je danas šefa Misije Portugala u BiH ambasadora Antonia Botelha de Sousu koji mu je predao pismo ministra države i vanjskih poslova Portugala kojim ga imenuje na ovu dužnost, saopćeno je iz Ured za odnose sa javnošću MVPBiH.

Ministar Alkalaj je poželi ambasadoru de Sousi dobrodošlicu i uspjeh u budućem radu, te zahvalio na dosadašnjoj pomoći Portugala Bosni i Hercegovini u implementiranju civilnog i vojnog dijela mirovnog sporazuma posebno kroz učešće portugalskih trupa u okviru NATO-a i EUFOR-a u BiH.

Ministar Alkalaj je informirao sugovornika o trenutnoj političkoj situaciji u BiH i stanju reformskih procesa. Reformu odbrane je istakao kao primjer uspješno okončanog procesa, te izrazio nadu da će i dogovor o reformi policije ubrzo biti postignut kako bi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju mogao što prije biti potpisan.

Naglasio je odlučnost BiH da nastavi sa ispunjavanjem postavljenih uslova kako bi do obilježavanja 60. godišnjice NATO-a, 2009. godine ispunila uslove za punopravno članstvo.

Ambasador de Sousa je zahvalio za prijem i izrazio zadovoljstvo imenovanjem na dužnost u BiH koja je, kako je rekao, ostvarila veliki napredak u raznim segmentima.

Istakao je da je zapadni Balkan veoma bitan za predstojeće predsjedavanje Portugala Evropskom unijom. Ambasador de Sousa je izrazio uvjerenje da je BiH na dobrom putu za integracije u EU i NATO, te u tom kontekstu naglasio hitnost postizanja konsenzusa o reformi policije.

Sugovornici su zaključili da je neophodno unapređenje bilateralnih odnosa, te je u tom smislu ministar Alkalaj izrazio nadu da će Portugal uskoro otvoriti ambasadu u Sarajevu.

Razgovarano je i o mogućim datumima za razmjenu posjeta na visokom i najvišem nivou. Obostrano je zaključeno da se saradnja između dvije zemlje treba odvijati kako u oblasti politike i ekonomije tako i u oblasti kulture i obrazovanja.