BiH
11

Mutabdžija: Ne prijetim ukidanjem škola, već ne želim segregaciju

FENA
Goran Mutabdžija (Foto: SRNA)
Goran Mutabdžija (Foto: SRNA)
Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Goran Mutabdžija tvrdi da ne prijeti, niti otežava situaciju najavama mogućeg ukidanja škola u Konjević Polju i Kravici, kod Bratunca, već "želi da se prevaziđe situacija koja vodi klasičnoj segregaciji."

"Ako roditelji ne prihvataju ovoliku širinu i prijedloge koje nudimo, moramo razmišljati u smjeru da školu u Konjević Polju i Kravicama ukinemo i prebacimo svu djecu u Bratunac", ponovio je Mutabdžija u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Kazao je i da 42 učenika u Konjević Polju ne pripadaju upisnom području ove škole, već dolaze s područja Zvornika, Vlasenice i Milića, pa bi u slučaju ukidanja škole, išli u škole prema svom upisnom programu.

On je danas ustvrdio i da je resorno ministarstvo stalno dobijalo nove zahtjeve koje mora da ispuni.

"Krenulo se od pitke vode, pa je Ministarstvo obezbijedilo pitku vodu, pa se onda prešlo na toalete, školske odbore, nacionalne grupe predmete, a sada se govori o odvajanju škole, promjeni imena i slično. Tome nema kraja", rekao je.

Ponovio je da od ukupnog broja bošnjačke djece u RS, samo tri posto ne ide u školu te da Ministarstvo prosvjete i kulture ne može, zbog njih zanemariti ostalu bošnjačku djecu, koja redovno idu na nastavu i prihvataju obrazovni sistem takav kakav jeste.

"Od ukupnog broja bošnjačkih učenika, jedna trećina ima nacionalnu grupu predmeta. To imaju i djeca od šestog do devetog razreda u školi u Konjević Polju, jer su brojniji. Međutim, učenici od prvog do petog razreda, zbog malobrojnosti, ne zadovoljavaju kriterijume za uvođenje nacionalne grupe predmeta", naveo je Mutabdžija.

Ponovio je i da je roditeljima djece u Konjević Polju kao posljednja solucija ponuđena mogućnost da se angažuju nastavnici iz reda bošnjačkog naroda da izvode dopunsku nastavu iz maternjeg jezika i prirode i društva.