Merhamet Mostar
0

Muslimani u Hercegovini ove godine prikupili rekordan broj kurbana, pokazali solidarnost

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Regionalni odbor Muslimanskog dobrotvornog društva "Merhamet" Mostar ove godine je u Hercegovini prikupio rekordan broj kurbana kroz humanitarne akcije "Bosanski kurban" i "Kurbani u Mekki i Australiji", čime su muslimani pokazali solidarnost sa onima u potrebi.

Direktor Regionalnog odbora Merhameta u Mostaru Adnin Hasić za naš portal objašnjava da su ove godine organizovali dvije aktivnosti prikupljanja kurbana sa ciljem da radost Bajrama podjele sa onima u potrebi iz ugroženih područja u Siriji i Jemenu, ali i korisnicima javnih kuhinja u Hercegovini, navodeći kako je i odaziv vjernika ovoj plemenitoj priči bio veći nego ikada.

Adnin Hasić (Foto: G. Š./Klix.ba)
Adnin Hasić (Foto: G. Š./Klix.ba)

"U odnosu na prošlu godinu do ovog trenutka je za 30 posto više vjernika u Hercegovini koji su kroz naše akcije donirali kurbane, zbog čega sam jako radostan", kaže Hasić za Klix.ba.

Pojašnjava da su vjernici kroz akciju "Kurbani u Mekki i Australiji" koja je završena 19. jula u 12 sati, donacijama od po 270 KM osigurali kurbane za ugrožena područja Sirije i Jemena.

"Raduje me činjenica da je veliki broj muslimana u Hercegovini pokazao kako želi radost Bajrma podijeliti sa onima koji su u potrebi iz ugroženih područja, ali i sa onima koji su u potrebi u našoj zemlji. Tako veliki broj vjernika i kroz akciju 'Bosanski kurban' koja traje do 21. jula uplaćuju donacije za kurbane od 350 KM i osiguravaju kurbansko meso za cijelu godinu, za 41 našu javnu kuhinju sa punktovima gdje svakodnevno pripremimo 8.000 obroka", kaže nam Hasić.

Dodaje kako u skladu sa tradicijom svi koji doniraju kurban imaju mogućnost da jednu trećinu zadrže za potrebe svoje porodice, te im se kurbansko meso dostavlja drugog dana Bajrama na kućnu adresu koju navedu prilikom uplate kurbana.

Građani koje smo zatekli u prostorijama mostarskog Merhameta su nam kazali kako njima ta organizacija omogućava da obave svoje vjerske obaveze klanja kurbana i pomognu onima u potrebi jer zbog savremenog načina života to je u današnje vrijeme teško organizovati u urbanim mjestima.

Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Rašid Hadžović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Jedan od vjernika koji je prilikom naše posjete mostarskom Merhametu odlučio uplatom kurbana radost Bajrama podijeliti sa onima u potrebi je ministar obrazovanja nauke i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona Rašid Hadžović.

Za naš portal kaže kako sa svojom porodicom oduvijek njeguje tradiciju muslimanskih običaja i nikada ne propušta platiti kurban.

"Svaki musliman koji je u mogućnosti, je dužan da uplati barem jedan kurban. Meso kurbana u pravilu ide za pomoć drugim muslimanima koji su gladni i iz tog razloga se kolju krubani, a samo jedan mali dio se vraća familiji koja je uplatila, da imaju i oni za jedan ručak. Merhamet je organizacija koja pomaže jer u gradovima je veoma teško organizovati klanje kurbana. Želio bih da se zahvalim na organizaciji klanja kurbana jer svake godina ja i moja porodica baš pomoću Merhameta ostvarujemo svoju muslimansku obavezu klanja kurbana", kazao je ministar Hadžović za Klix.ba.

Iz Merhameta ističu da akciju prikupljanja sredstava za kurbane traje do 21.juna. Ali ističu da će primati donaciju u kurbanskom mesu isključivo od fizičkih osoba uz zdravstveni nalaz o ispravnosti mesa u njihovoj javnoj kuhinji u Jablanici do popunjenja kapaciteta, jer tu imaju komore da meso mogu adekvatno skladištiti. Na kraju napominju da jedna osoba može donirati jedan kurban, uz potpunu ispravnost mesa.