Svečarska atmosfera
55

FOTO / Muslimani širom BiH obilježavaju veliki blagdan Bajram

Klix.ba/Fena
Foto: Almir Panjeta/Klix.ba
Sarajevo (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
U džamijama širom BiH u nedjelju ujutro klanjan je Bajram-namaz, proučene su dove i u prigodnim programima izvođene ilahije i kaside. Stigao je jedan od najvećih muslimanskih blagdana - ramazanski Bajram koji muslimanski vjernici obilježavaju nakon mjeseca ramazana koji su proveli u postu.

Centralna bajramska svečanost u Gazi Husrev-begovoj džamiji

Centralna bajramska svečanost održana je u Sarajevu, u Gazi Husrev-begovoj džamiji, a bajram-namaz je imamio i održao tradicionalnu hutbu reis-ul-ulema Mustafa ef. Cerić. U hutbi je Cerić naglasio kako je to njegova posljednja ramazansko-bajramska hutba u svojstvu vrhovnog vjerskog poglavara muslimana u BiH, i vjernike potsjetio i potcrtao važnost provođenja 10 Allahovih zapovijedi.

Tradicionalna bajramska molitva u banjalučkoj Ferhadiji

U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka bajram-namaz klanjan je u devet džamija u kojima je tokom ramazana klanjan i teravih-namaz, a centralna svečanost održana je u Ferhat-pašinom mesdžidu u džamiji Ferhadija gdje se hutbom obratio banjalučki muftija Edhem ef. Čamdžić.

Čestitajući vjernicima praznik, on je podsjetio da je Bajram praznik ljubavi, sloge i jedinstva.

“Iduće godine, ako Bog da, Bajram-namaz klanjat ćemo u obnovljenoj Ferhadiji, što je izuzetno bitno za sve vjernike u Banjoj Luci, jer je Ferhat - pašina džamija simbol pomiranja i suživota u BiH, isto kao i praznik koji danas proslavljamo”, poručio je muftija Čamđić.

“Velika posjeta u svim džamijama potvrđuje da su vjernici odlučni ostati na ovim prostorima i to svakako ohrabruje. Neka ovaj praznik uistinu bude ono što treba biti, te poručujem vjernicima da tokom ovog velikog praznika od srca dočekaju svoje prijatelje i komšije bez obzira na vjeru i naciju”, zaključio je muftija banjalučki.

Na licima vjernika koji su jutros bili kod čuvene Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci mogla se primjetiti istinska sreća zbog Ramazanskog bajrama.

“Ovo je veliki praznik i velika radost za sve nas koji smo ostali u svom gradu, jer Bajram nas uvijek zbližava i čini posebno srećnima. On u domove iskrenih vjernika unosi poseban mir I veselje”, poručio je nakon Bajram-namaza u gradu na Vrbasu Banjalučanin Muharem Ramić.

Svečanost u Sultan Ahmedovoj džamiji u Zenici

Glavna svečanost klanjanja Bajram-namaz u Zenici upriličena je u Sultan Ahmedovoj džamiji gdje je prisustvovalo više hiljada Zeničana.

Imam Čaršijske džamiije pozvao je sve muslimane da se u ovim danima skruše i da njihova srca budu mirna.

"Draga braćo i sestre, mjesec posta nam je prošao, ali ostanite skrušeni i ponizni, ostanite ustrajni u svojim odlukama jer je ustrajnost jedna od deset stvari borbe na Allahovom putu, a jedna od borbi je i život na ovom svijetu. Činite tewbu, nemojte zaboraviti na Gospodara, grijesi su sastavni dio života, da u našem životu nema grijeha, Gospodar bi nas zamijenio drugim ljudima. Gospodar želi da dižemo ruke i da molimo za oprost. Želim da nam Allah svima ukabuli post, a svima vama želim Bajram Šerif Mubarek Olsun", izjavio je imam Sultan-Ahmedove džamije, Enes Beganović.

Bajramsku hudbu održao je Ejub ef. Dautović i čestitao svim muslimanima širom Bosne i Hercegovine jedan od najvećih praznika sa porukom, Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Nakon klanjanj Bajram-namaza i održane hudbe, uslijedilo je čestitanje između prisutnih, a najmlađi su darivani sa novcem. Veliki broj građana uputio je se u Staru čaršiju kako bi popili bajramsku kafu sa svojom rodbinom ili prijateljima.

Tuzla: Efendija Lugavić predvodio namaz u Čaršijskoj džamiji

Omiljeni tuzlanski imam Muahmed efendija Lugavić, koji je prošle godine otišao u zasluženu penziju, predvodio je Bajram namaz u prepunoj Čaršijskoj džamiji u Tuzli. Vjernici su u potpunosti ispunili džamiju, a serdžade su se postavljale i na Trg žrtava genocida u Srebrenici.

Efendija Lugavić je još jednom podsjetio na bajramske običaje, na značaj ramazanskog posta, familijarnog ručka, dobrosusjedskih odnosa, a potom je zamolio svevišnjeg da usliši njegove i molbe vjernika koji su došli u Čaršijsku džamiju.

Poslije klanjanja Bajram namaza uslijedile su čestitke, a vjernici su se ispred džamije mogli počastiti sokovima, baklavama i drugim slasticama.

Centralni Bajram namaz klanjan je u Prinčevoj džamiji, a predvodio ga je tuzlanski muftija Husein efendija Kavazović. Prepuna je bila Prinčeva džamija, baš kao i džamija u sklopu Behram begove medrese gdje je namaz prevodio Vahid efendija Fazlović, koji je prenio poruku reisa Mustafe efendija Cerića.

Prepune su bile džamije i u drugim tuzlanskim mahalama – Mejdanu, Brdu, Mosniku, Slavinovićima, te u jednoj od najstarijih džamija u BiH – Džindićkoj džamiji. Radost Ramazanskog bajrama se osjetio na ulicama Tuzle na kojima građani jedni drugima čestitaju veliki praznik.

Bajramska svečanost u bihaćkoj Sportskoj dvorani Luke

Centralna bajramska svečanost za područje Unsko-sanskog kantona (USK) održana je jutros u bihaćkoj Sportskoj dvorani Luke, a prisustvovalo joj je oko 2.000 vjernika.

Klanjanje je predvodio i bajram namaz imamio, te bajramsku hutbu održao bihaćki muftija, Hasan ef. Makić. On je tom prilikom ukazao na značaj i važnost posta i svetog mjeseca ramazana.

Nakon klanjanja Bajram namaza, bihaćki muftija čestitao je svima Ramazanski bajram i pozvao ih da sutra, na Dan šehida, obiđu šehitluke i svoju sreću zbog Bajrama podijele sa šehidima.

Bajramska svečanost u Mostaru

Središnja bajramska svečanost u Mostaru održala se u sportskoj dvorani "Midhad Hujdur Hujka" u Sjevernom logoru.

Bajramsku hutbu održao je mostarski muftija Seid ef. Smajkić koji je pozvao Bošnjake Mostara na jedinstvo.

Inače, prema rasporedu Medžlisa Islamske zajednice Mostar Bajram-namaz klanjan je na 23 lokacije.

Kako prenosti portal Stramo, mostarski muftija založio se za izgradnju Islamskog centra u središtu Mostara istaknuvši kako im već 12 godina to nedaju.

"Žele da kažu tko je gospodar u ovome gradu", rekao je muftija i podsjetio da se tako nešto događa nakon što su, kako je rekao, oduzeti svi objekti u zapadnom dijelu grada, spomenuvši stadion, bolnicu, dom kulture i druge javne objekte u zapadnom dijelu Mostara, prenosi portal Stramo . "Sad dolazimo u poziciju da nam prijeđu i na ovu stranu i da nas istjeraju iz naših kuća!", naglasio je muftija.