Za osiguranje skupova u julu
0

MUP RS-a će formirati štab "Srebrenica 2011"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Na Kolegiju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske donesen je zaključak o formiranju štaba "Srebrenica 2011" koji će rukovoditi aktivnostima u vezi sa osiguranjem skupova u Srebrenici i Bratuncu u julu ove godine.

Ocijenjeno je i da je stopa kriminaliteta u RS u padu.

"Sigurnosna situacija na području RS-a u prva tri mjeseca ove godine je dobra, a u prilog tome govori i podatak da je stopa općeg kriminaliteta u padu za 3,3 posto u odnosu na isti period 2010. kao i da u ovom periodu nije bilo događaja većeg narušavanja javnog reda i mira", zaključeno je na proširenom Kolegiju MUPRS-a.

U pomenutom period evidentirana su 2.282 krivična djela općeg kriminaliteta, a podnesena su 2.033 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima i tužilaštvima prijavljeno 1.919 osoba.

Na Kolegiju, kojem su prisustvovali zamjenik direktora policije, načelnici uprava Ministarstva unutrašnjih poslova, načelnici centara javne bezbjednosti i komandant Specijalne jedinice policije, a koji je održan jučer kasno poslijepodne, konstatirano je i da je stopa rasvetljenosti krivičnih djela "dosta visoka i iznosi 74,4 posto", ali da treba preduzeti i dodatne napore za još bolje rezultate.

Kako se navodi u saopćenju, na području RS prijavljena su 1.554 krivična djela protiv imovine, što je za 1,7 posto manje nego 2010. godine. Prijavljene su krađe 40 motornih vozila, što je za 13 posto manje nego lani. Na području Banje Luke otuđeno je 20, Doboja četiri, Bijeljine pet, Istočnog Sarajevu pet i u Trebinju šest motornih vozila.

Prijavljeno je 45 razbojništava, manje za 12 ili 21,1 posto, a za izvršenje ovih krivičnih djela tužilaštvima je prijavljeno 60 otkrivenih izvršilaca.

Također, prijavljena su 142 krivična djela protiv života i tijela, što je za 14,9 posto manje u odnosu na uporedni period. Prijavljena su dva ubistva, oba u Doboju, koja su rasvjetljena.

Na Kolegiju je zaključeno da policija Republike Srpske treba da dodatno pojača aktivnosti koje se odnose na krivična djela privrednog kriminaliteta i krivična djela korupcije uopće.

U prva tri mjeseca prijavljena su 183 ili 3,2 posto manje krivičnih djela privrednog kriminaliteta, nego u istom periodu 2010.(189). Tužilaštvima je podneseno 126 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, što je za 0,8 posto više, a prijavljeno je 168 počinilaca. Broj prijavljenih veći je za pet posto.

Zaključeno je da policija u svom radu mora nastaviti sa intenzivninm provođenjem Akcionog plana za suzbijanje korupcije u MUPRS, kao i da se bilo koji oblik neprofesionalnog i nedoličnog ponašanja njenih pripadnika, koji šteti ugledu ove institucije neće tolerirati.

U izvještajnom periodu, u vezi sa unutrašnjim postupcima, suspendovano je šest pripadnika Ministarstva, od čega su zbog koruptivnog ponašanja suspendovana dva policijska službenika.

Podnesena je 41 inicijativa za pokretanje disciplinskog postupka protiv 58 radnika, a tužilaštvu je podeseno sedam izvještaja protiv osam radnika.