Komentari (3)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ovo je prvi puta da čujem da se problem dostupnosti sadržaja (accessibility) pominje u javnosti na prostoru BiH. Iskreno, previti web sajtove koji su dostupni svima, bez obzira na eventualne nedostatke, nije mnogo više posla nego kada ih se razvija bez ovoga na umu. Potrebno je obratiti pažnju na standarde koji, između ostalog, i postoje da bi se bavili ovim problemom. Nažalost, budući da postoji, ili je postojalo, jako malo informacija o ovoj problematici kod većine osoba koje se bave razvojem web-a kod nas, web sajtovi se ne testiraju, ili se nisu testirali, za screen reader podršku. O \"Jaws for Windows\" (Ispravno pisanje, \"Yaws fow Windows\" je softver druge namjene), na primjer i podršci za naše govorno područje čujem danas po prvi puta. Uglavnom, što se mene tiče, u budućnosti ću obratiti posebnu pažnju na to da su sajtovi koje razvijam dostupni apsolutno svima.
Da ali operativni sistem linux nije komercialan operativni sistem u svakom slučaju sam dosta znam za taj govorni program.
Imate hrvatski Govorni Linux za slijepe za koji ne morate ništa platiti: http://www.ipsis.hr/static/hr/gls.htm