Sekcija informatičara KS
0

Multimedijalni sadržaji problem slijepim informatičarima

Sarajevo-x.com
Amir Mujezin
Amir Mujezin
Biti korisnik interneta za slijepe osobe veoma je skupo. Tehnička pomagala koštaju veoma mnogo, a najjeftiniji softver košta i više hiljada dolara za licencu u trajanju od godinu dana. O stalnim licencama, screen readerima, povećalima i drugoj opremi besmisleno je govoriti, ističe Amir Mujezin, član Sekcije informatičara koja djeluje pri Udruženju slijepih Kantona Sarajevo, a koji nam je objasnio na koji način slijepe osobe surfaju internetom.

"Jedan od najjačih programa je Jaws for Windows koji posjeduje sintetizatore na raznim jezicima," kaže Mujezin. "Jedna novosadska kompanija napravila je sintetizator glasa na srpskom odnosno hrvatskom jeziku koji je do danas ispunio sva naša očekivanja."

Ipak, sa razvojem internet stranica pojavljuje se sve više multimedijalnih sadržaja koji slijepima predstavljaju izuzetan problem.

"Najveće poteškoće prilikom surfanja prave upravo ti sadržaji," objašnjava ovaj informatičar. "Program kojim se služimo jednostavno zakaže 'prolazeći kroz sliku', uspori ili bude oboren, a tako se gubi vrijeme tako da vijest koju želimo pročitati saznamo čak i po 15 minuta poslije učitavanja. Koliko ja znam, a osam godina se bavim informatikom kao hobijem i profesijom, postoji minimalan broj stranica koje su prilagođene slijepim licima."

Amir zato apeluje na kreatore internetskih stranica u BiH da dio svojih portala prilagode slijepima: "Nekoliko je jakih domaćih kompanija koje se bave informativnim sadržajima, među njima i Sarajevo-x.com koji mi redovno pratimo, a nekolicina nas ima i otvorene blogove. Bilo bi poželjno da se dio prostora na portalima koliko-toliko prilagodi slijepima, odnosno da se pokrene podlist koji bi sadržavao makar i samo najvažnije informacije pretvorene u sami tekst."

50-ak članova koji rade u okviru Sekcije informatičara slijepih koristi se programom Skype. Ova grupa koju nazivaju i "Mala maca" prilično je raznolika. U njoj ćete naći i školarce i radnike i intelektualce i profesore. Ipak, ističe Mujezin, malo je ljudi koji se obaziru da vide ko s njima živi.

"Društvena zajednica 'spava' kad je u pitanju ravnopravnost slijepih osoba sa svim drugima u društvu," požalio se ovaj mladić.

Jedan od članova Sekcije, Hamdo Kentra neumorno radi na projektima za slijepe osobe. Trenutno razvija SkypeCast Interactiv radio za slijepe koji je u testnoj fazi, a omogućit će svim korisnicima koji se logiraju da poslušaju aktuelne sadržaje. Naknadno će biti izabrani administratori i kreatori, a predviđeno je da program traje od 13 do 17 sati.

"Hamdo Kentra je nadmašio sam sebe. Sve što zamisli dovede do kraja i mi smo mu veoma zahvalni," kaže Amir koji se zajedno sa drugim slijepim licima nada da će jednog dana biti u mogućnosti legalno nabavljati aplikacije jer su sada prinuđeni snalaziti se preko raznih izvora.

"Dok nas jednog dana ne pozatvaraju," našalio se.