Federacija BiH u problemima
0

Mujezinović: 'Odgađa se aranžman sa MMF-om'

FENA
Federalni premijer Mustafa Mujezinović cijeni da će, kako je izjavio, malo biti prolongirana druga tranša novca od stand-by aranžmana koji je Bosna i Hercegovina postigla s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Iz njegove današnje izjave novinarima u Sarajevu proizilazi da će se to desiti jer Federacija, koja je u međuvremenu dosta uradila na ispunjavanju uvjeta MMF-a, ipak još nema nacrt budžeta za 2010. godinu u parlamentarnoj proceduri niti donesene zakone o reviziji budžetskih davanja za boračke kategorije te o plaćama.

Osim toga, mora se postići stabilnost dosadašnjih ušteda, o čemu će biti riječi na narednoj sjednici Vlade FBiH, rekao je premijer.

Upitan kako će ovo moguće prolongiranje utjecati na realizaciju federalnog budžeta, rekao je: "Vidjećemo. Mora se uraditi rebalans", a kao stavke koje će na osnovu toga biti upitne spomenuo je transfer nižim nivoima vlasti.

Premijerov utisak je da MMF smatra da je ipak bolje da druga tranša bude prenesena u narednu godinu, a da ova godina bude završena trenutno raspoloživim novcem.