BiH
22

Muhedin Muhić počeo štrajk glađu ispred Vlade TK

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Muhedin Muhić (39), diplomirani defektolog iz Kladnja, nekadašnji atletičar Slobode Tehnograd i reprezentacije BiH, počeo je štrajk glađu ispred Vlade Tuzlanskog kantona.

On se danas sastao sa premijerom Bahrijom Umihanićem te predstavnicima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, ali oni, kako kaže, nisu imali sluha za njegove probleme.

"Ostao sam čvrsto pri svom stavu da invalidne osobe imaju pravo na život i posao. Tražio sam samo da ispoštuju važeći federalni zakon i da mi omoguće zaposlenje u Centru za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju. U tom centru su potrebna dva uposlenika, ali zbog načina bodovanja nemam nikakve šanse da dobijem posao“, kaže Muhić.

Podsjetimo, Muhić je prije devet godina završio Defektološki fakultet Univerziteta u Tuzli, odradio pripravnički staž i položio stručni ispit. Nikada poslije toga nije dobio adekvatan posao, a on smatra kako bi najbolje rezultate pokazao u Centru za rehabilitaciju osoba sa smetnjama u razvoju, jer je i sam bio štićenik te ustanove.

"Dobro poznajem problematiku takve djece, njihove želje i potrebe. Tražim samo da mi pruže šansu da radim i da budem koristan član ovog društva. Međutim, oni su mi nudili neka privremena rješenja koja nisam mogao prihvatiti", navodi Muhić.

Muhić je nakon neuspjelih razgovora sa predstavnicima Vlade TK odlučio da počne sa štrajkom glađu, a ispred Vlade TK će ostati, kako kaže, do posljednjeg dana.

Muhić je inače bio dugogodišnji član AK Sloboda Tehnograd iz Tuzle i reprezentativac BiH, a takmičio se u disciplinama na 5.000 i 10.000 matera te polumaratonu.