BiH
0

Muhamed Sacirbey: U BiH su izdate sve američke vrijednosti, zabrinut sam za domovinu

Anadolija
Muhamed Sacirbey
Muhamed Sacirbey
Bivši ministar vanjskih poslova Republike Bosne i Hercegovine i ratni bh. ambasador pri Ujedinjenim narodima (UN) Muhamed Sacirbey (Šaćirbegović) kazao je u razgovoru za agenciju Anadolija kako ga brine položaj Bosne i Hercegovine, kao i budućnost te zemlje.

Nekadašnji visoki dužnosnik Republike BiH slaže se s ocjenama da je BiH sve više na margini zbivanja na zapadnom Balkanu, daleko od Evropske unije (EU) i NATO-a, da tu zemlju gotovo ne posjećuju visoki svjetski, pa ni evropski lideri, te da se fokus zbivanja sve više seli u Beograd i Zagreb.

"Ja sam zabrinut za Bosnu", govori Sacirbey.

No, po njemu, BiH nije u takvoj situaciji samo zbog Beograda i Zagreba.

"Mi smo u toj situaciji zbog svih onih država svijeta sa kojima sam ja imao posla u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) i u Daytonu. Ključ za rješenje krize u BiH barem dijelom ide na teret Washingtona i Evrope. Ali, opet mi trebamo biti svjesni toga da niko neće doći da riješi problem za kojeg su suodgovorni ukoliko mi prihvatimo njihov argument da tu nema odgovornosti i interesa velikih sila", komentirao je.

Dodao je kako Bosna i Hercegovina, nažalost, za Ameriku predstavlja podsjećanje na to kako su u tom dijelu svijeta izdane američke vrijednosti.

"Da naglasim, za ono što su Washington i Evropa učinili u BiH, dijelom im sigurno trebamo biti zahvalni, ali ja kao Amerikanac, ali i kao Bosanac, osjećam da su u BiH izdate američke vrijednosti. To je poruka koju Washington neće da čuje. Ako su oni začepili uši, to nama ionako ništa ne pomaže, a ne razumiju ni naš jezik. Zato je važno naglasiti odgovornost Amerike u BiH. Ponavljam, u Bosni su izdate i američke vrijednosti i strateški interesi" tvrdi Sacirbey.

Kritizirao je stavove građana BiH u zemlji i dijaspori koji tvrde da je u "BiH sve naopako".

Smatra da se Bošnjaci i drugi bh. patrioti moraju ponašati na način kako to rade Jevreji i njihov lobi u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

"Jevreji imaju različita mišljenja kako Izrael da se ponaša, ali oni su ujedinjeni u jednom konceptu da je Izrael država koju trebaju pomagati na sve načine, kroz investicije i druge vidove direktne podrške. Ja vidim mnoge ljude u BiH i dijaspori koji kažu da je u BiH sve naopako. Dijaspora isto ima tu veliku ulogu. Ona treba da kritikuje ono što se dešava u Bosni, ali ne smije da se udalji od zemlje", smatra Sacirbey.

CIA i Amerika

Komentirajući pojavljivanje dokumenata CIA-e u javnosti u kojima se tretira uloga političkih elita u BiH i regionu tokom ratova na Balkanu, Sacirbey ističe kako "nisu uvijek dovoljno detaljni ili tačni". Ne buni se, kaže, kako je on sam prikazan, ali smatra da nije tačno kako su prikazani ''neki drugi ljudi'', mada nije rekao na koga misli.

"No, dolazi na čistac jedna druga situacija, a to je da se mi stalno brinemo kako drugi o nama pišu i govorimo o tome, a rijetko mi pišemo i govorimo o njima. Kako bi bilo kad bi mi napisali šta su Amerikanci učinili i kako su bili posve dovoljno nepromišljeni u strateškim interesima za Ameriku ili u kontekstu svojih vrijednosti i moralnosti? Mi moramo više na tome raditi. Nažalost, mnoge u nas više interesira kako se nas tretira, a ne šta mi mislimo o nekome", rekao je Sacirbey.