Svijet
33

Muhamed Sacirbey: Trump je smiješan kao lider, ali nije nimalo naivan i zna šta radi

Piše: S. H.
Muhamed Sacirbey
Muhamed Sacirbey
Muhamed Sacirbey, nekadašnji ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama, danas je advokat i biznismen u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). U razgovoru za Klix.ba komentariše nadolazeće izbore za predsjednika SAD-a te eventualne posljedice u slučaju Trumpove pobjede.

Sacirbey ističe da kandidat Republikanske stranke Donald Trump nije naivan političar i da on vrlo dobro zna šta je potrebno za pobjedu na izborima.

"Trump je smiješan kao lider i on ni sam ne vjeruje u ono što govori, ali nije nimalo glup ni naivan. To u suštini može biti opasno, jer on sve radi da bi zadovoljio svoj narcizam", ističe Sacirbey.

On smatra da bi se eventualna Trumpova pobjeda odrazila i na stanje u Evropi, naročito Evropskoj uniji.

"Evropa bi se osjećala napuštenom od SAD-a, a promjene bi vjerovatno uslijedile i prema Rusiji, ali i IDIL-u, kao globalnom terorizmu. Prava istina je da Trump jedva zna gdje je Slovenija, i to zbog supruge Melanije, i sve ono što njega kao lidera ne interesuje, on bi vrlo rado prodao Putinu.

Predsjednički izbori u SAD-u održat će se u utorak, 8. novembra, a građani SAD-a imaju priliku pored Trumpa izabrati i Hillary Clinton koja bi u slučaju pobjede postala prva žena predsjednica SAD-a u povijesti te zemlje.