Svijet
42

Sacirbey: Muhamed Ali se trudio da napravi koliko može kako bi se spriječio genocid u BiH

Klix.ba
Muhamed Sacirbey
Muhamed Sacirbey
Nekadašnji ministar vanjskih poslova BiH i ambasador naše države u UN-u Muhamed Šaćirbegović, poznatiji kao Muhamed Sacirbey, podijelio je sa američkim Huffington Postom svoja iskustva sa legendom boksa i jednim od najboljih svjetskih sportista ikada Muhamedom Alijem koji je preminuo u 74. godini života.

Sacirbey je istakao kako su svi mogli vidjeti dio sebe u slavnom bokseru, a da je njegova najveća snaga bila u onom što je on vidio u drugim ljudima. Alija je opisao kao prizmenu i jednostavnu osobu koja je voljela ljude i koja je bila poznata po svojoj ljudskosti.

"Muhamed Ali definisao je svoju asimilaciju kao Amerikanac i kao globalni građanin", rekao je Sacirbey. On se prisjetio i godine kada je tek stigao u Sjedinjene Američke Države ističući da su tada još uvijek neki Alija oslovljavali sa Cassius Clay.

"Kada je Muhamed pobijedio u slučaju pred Vrhovnim sudom SAD-a, Amerika je također pobijedila", ističe Sacirbey. Dodaje da je ubrzo nakon toga svima postalo jasno kako u SAD-u nema mjesta segregaciji koju je zamijenila raznolikost.

Kako navodi, naredni put se s Alijem susreo u UN-u 1992. godine dok je obnašao dužnost ambasadora BiH u ovoj međunarodnoj organizaciji. On je kazao kako se Ali trudio da napravi koliko može kako bi se spriječio genocid. Kaže da je s Alijem dijelio mišljenje kako je u BiH u ratnim godinama napadnuta raznolikost.

Nekoliko godina kasnije Muhamed Ali će se vratiti u UN-u kako bi ga imenovali za Glasnika mira Ujedinjenih naroda.

Sacirbey je podsjetio i da je Ali zapalio olimpijsku baklju na igrama u Atlanti 1996. godine, a da mu je George W. Bush darovao Medalju časti.

Ipak, on je kazao kako "Amerikanci nisu uvijek bili u Alijevom kutu" koji je u određenom trenutku bio i meta mrzitelja, ali da je na svu sreću američki pravni sistem, koliko god bio manjkav, funkcionalan. Dodao je i da je Ali radio na tome kako bi se omogućilo što bolje razumijevanje među religijama te kako se borio protiv ekstremizma i mrzitelja muslimana.

On je naveo i kako je posebno karakterističan bio Alijev humor kojeg nije uspjela pokoriti ni Parkinsonova bolest. Ističe i da je bio čovjek koji je čvrsto stajao na zemlji i koji je učio na vlastitim greškama.

"On je bio najveći Amerikanac čak i kad je dovodio u pitanje američku politiku u određenom trenutku. Bio je globalni građanin koji je na kraju Ameriku projektovao kao model koji vodi daljem napretku baziranom na otvorenosti i različitosti", ističe Sacirbey.

Sacirbey ističe i kako Ali nikada nije krivio Boga za svoje zdravstveno stanje i kako nikada nije žudio za osvetom nego da je umjesto toga prepoznao način na koji može bit sretan te je svoju sreću nastojao podijeliti sa drugim kroz autograme, osmjeh, riječi ili humanitarne akcije.