BiH
3

Mostarski džemat Balinovac mevludom obilježio početak mjeseca posta

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Učenjem mevluda u mostarskom džematu Balinovac večeras je i zvanično obilježio početak mjeseca ramazana.

Mevlud su proučili mostarski imami a prigodne govore održal su glavni imami Medžlisa IZ Mostar i Ljubuški, Ilham ef. Puce i Šemso ef. Germić.

Džematski imam Adnan ef. Jakirović zahvalio se svim vjernicima koji su proteklih dana predano radili na uređenju džamija i džamijskih avlija.

"Već nekoliko godina u džematu Balinovac - Podhum mevludom izražavamo našu radost dolaska najdražeg gosta. Za nas mjesec ramazan predstavlja novo rađanje ponosa i sreće", kazao je ef. Jakirović.

Naglasio je kako muslimani u zapadnom dijelu Mostara tokom ramazana doživljavaju dvije radosti, jednu zbog duhovne nadgradnje, a drugu zbog čestih druženja sa vjernicima iz drugih dijelova grada.

"Tokom ramazana organiziramo zajedničke iftare, svečanosti, često nam se pridruže i vjernici iz drugih džemata tako da i naš džemat oživi u punom smislu riječi", kaže ef. Jakirović.

Šemso ef. Germić u svom govoru posebno je akcentirao potrebu jačanja svijesti o značaju vjerovanja i istrajnosti u prakticiranju svih obaveza.

"Mjesec ramazan sa sobom donosi lahkoću vršenja ibadeta, donosi iskrenost čovjeka pred samim sobom. Zato iskoristimo ovo vrijeme učeći Kur'an, razmišljajući o sebi, svojim obavezama ne samo prema Bogu, već i prema našim porodicama, komšijama, rodbini. Vrijeme u kojem živimo je izazovno u svakom segmentu. Stoga, iskoristimo ramazan kako bismo sebi jasno rekli šta je to dobro za nas, našu zajednicu, ljudski rod općenito", poručio je ef. Germić.

Mjeseca ramazan prema takvimu Rijaseta IZ BiH nastupit će sutra nakon akšam namaza. Sutra će se klanjati i prvi teravih namaza,. Na području Medžlisa IZ Mostar teravih namazi klanjat će se u 60 džamija i mesdžida.