BiH
9

Mostarci i danas izašli na ulice

FENA
(Foto: FF PIXMOS/Klix.ba)
Oko 60 građana okupilo se danas na Španskom trgu u Mostaru kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom situacijom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu i u zemlji.

Prisutni građani potpisivali su peticiju koju je pokrenuo Plenum građana i građanki Mostara, a peticijom se traži ispunjenje 4 zahtjeva koja su predali Skupštini HNK. Do sada je prikupljeno preko 1000 potpisa građana.

Plenum traži smjenu Vlade HNK, ukidanje paušala i beneficija političarima, kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama, zatim usvajanje zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom te službeno izvješće županijskog MUP-a o izgredima na prosvjedu u Mostaru 7. februara

Današnji protest u Mostaru protekao je bez incidenata, uz prisustvo policije, a bit će nastavljen i sutra. Plenum građana i građanki Mostara počinje u 18 sati u OKC-u "Abrašević".

Inače, predsjednik Skupštine HNK Ramiz Jelovac (SDA) prošle sedmice je podnio ostavku, dok je predsjednik Vlade HNK Denis Lasić (HDZ BiH) ranije kazao kako nema namjeru odstupiti sa svoje dužnosti.

Sjednica Skupštine najavljena je za 28. februara s već utvrđenim dnevnim redom što znači da zastupnici neće razmatrati preostala dva zahtjeva Plenuma građana i građanki Mostara. Odnosno, na dnevnom redu se neće naći ukidanje paušala i beneficija političarima kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama i smjena Vlade HNK.