BiH
225

Mostar obilježava Dan državnosti postavljanjem zastava i odavanjem počasti poginulim borcima

Piše: A. V.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U Mostaru se povodom obilježavanja Dana državnosti postavljaju zastave kako bi se i u ovom gradu mogao osjetiti atmosfera jedinstva i pripadnosti domovini.
  1. novembra obilježava se kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Taj dan 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić Gradu usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a u kojoj je izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja bude zajednica u kojoj će biti osigurana puna ravnopravnost svih naroda.

Prije nekoliko decenija ovom prazniku poklanjalo se mnogo više pažnje, izražena je želja za jedinstvom, da bi se svi nje pridržavali i izborili bolju budućnost.

Građani smatraju kako bi se trebalo prestati gubiti dragocjeno vrijeme i da se treba više posvetiti pitanju: Šta se može uraditi kako bi imali sigurnu budućnost u jedinstvu? kako je i predviđeno na zasjedanju ZAVNOBiH-a.

Različitosti u BiH trebale bi da budu njeno najveće bogatstvo.

"Ovaj praznik nema veličinu kakvu bi Dan državnosti trebao da ima jer stanovnici BiH i Mostara često gledaju u druge države i doživljavaju ih kao svoje, bilo da se radi o Hrvatskoj, Srbiji ili Turskoj. Svima nam je jasno da nije bilo 25. Novembra 1943. godine i zasjedanja ZAVNOBiH-a, vrlo vjerovatno ne bi bilo Bosne i Hercegovine, bar ne u ovim granicama. Bosna je zemlja Bošnjaka, Hrvata, Srba i svih ostalih dobronamjernih ljudi. Sretan ti dan državnosti, domovino", izjavio je Nedžad Merdan, jedan od građana ovog grada.

Ulice ovog grada su okićene zastavama i ističu obilježlja ovog praznika, iako su 17. novembra postavljene zastave hrvatskog naroda u BiH, koje su i danas prisutne. U istom dijelu grada danas su postavljene zastave Bosne i Hercegovine, povodom obilježavanja ovog dana.

U petak ujutro u gradu na Neretvi bit će upriličeno obilježavanje, gdje će u sklopu programa svečanost započeti odavanjem počasti šehidima i poginulim borcima, pri čemu će kao i svake prethodne godine godine posjetiti spomen-obilježje Šehitluci, a u 11 sati i komplekst Partizanskog spomen groblja u Mostaru. U 19 sati u Centru za kulturu u Mostaru slijedi otvorenje izložbe Udruženja umjetnika Mostara, saopštili su organizatori ovog događaja.