BiH
41

Mostar: Kako zaštititi Stari most od poplava

Anadolija
Stari most (Foto: Anadolija)
Stari most (Foto: Anadolija)
Već niz godina od obnove Starog mosta, završene 2004. godine, poplave i visoki vodostaji postali su gotovo redovna godišnja pojava u Mostaru.

U mostarskog Agenciji Stari grad izjavili su da prate stanje i pripremaju se za nove poteze. Arhitekta Džiho Pašić, koji je niz desetljeća uključen u različite aktivnosti vezane uz Stari grad i Stari most, smatra da Stari most može imati specijalni monitoring tim.

"Nešto slično smo imali prije rata, kada su u Stari most bili ugrađeni geodetski uređaji na osnovu kojih je praćeno stanje vezano uz most. Mislim da se opet može uraditi nešto slično", rekao je Džiho.

Direktor Agencije Stari grad Miralem Fajić kazao je kako pored monitoringa treba organizovati širi tim u koji će biti uključene lokalne, entitetske i državne razine preko institucija kao što je Agencija za sliv voda područja Jadrana, Komisija za zaštitu spomenika ili Federalna uprava Civilne zaštite.

Agencija Stari grad i monitoring samog mosta su samo jedan dio u tom važnom mozaiku.

Viši stručni saradnik Agencije Stari grad Anto Šain rekao je Anadoliji kako je monitoring već spreman što se tiče samog mosta.

"Turska kompanija ErBu, koja je obnovila most, u saradnji sa njemačkom kompanijom ugradila je sve potrebne instrumente za monitoring u sam most i mi smo dužni izvještavati UNESCO. No potrebno je izvršiti i druge pripreme. U lokaciju Starog mosta ugrađeni su piezometri koji prate različite parametre, od podzemnih voda do drugih faktora, i to je aktivnost koja će biti redovna, no u prvom redu mi smo se skoncentrisali na monitoring konstrukcije", pojasnio je on.