Bez odluke
0

Mostar i dalje bez budžeta za 2009. godinu

FENA
Gradsko vijeće Mostara nije prihvatilo prijedlog gradskog budžeta za 2009. godinu. Na današnjoj sjednici za prijedlog proračuna glasovalo je 16 vijećnika, jedan je bio protiv, a 15 suzdržanih.

Prema odluci visokog predstavnika, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić ima ovlasti sam proglasiti budžet za 2009. godinu, no, po Bešlićevim riječima, s tom odlukom neće žuriti.

"Mislim da nije bio ni jedan jedini razlog da se budžet danas ne usvoji. Bitni amandmani koji su bili izneseni na današnjoj sjednici prihvaćeni su i našli su se u prijedlogu budžeta . Sigurno je da u par narednih dana ja neću donijeti budžet. Prije toga trebam obaviti određene konzultacije, između ostaloga, i s visokim predstavnikom, pa ću tek onda vidjeti što ću učiniti", izjavio je mostarski gradonačelnik.

Iako vijećnici nisu usvojili budžet za tekuću godinu, zanimljivo je da je danas usvojena odluka o privremenom financiranju Grada za prvo tromjesečje 2010. godine. Za tu odluku bila je potrebna natpolovična većina, dok je za usvajanje budžeta , prema Statutu Grada Mostara, potrebna dvotrećinska većina izabranih vijećnika.

Inače, iako su na početku sjednice vijećnici iz različitih političkih stranaka naglašavali kako nema previše prostora za raspravu o Bešlićevom prijedlogu budžeta s obzirom da je kalendarska godina na isteku, sjednica je potrajala više od pet sati.

U žarištu rasprave bile su teme koje već godinama okupiraju mostarske političare - financiranje Narodnog pozorišta i Hrvatskog narodnog kazališta, sportskih klubova i organizacija, te Zračne luke Mostar.