Širenje turističke ponude
51

Mostar dobio novu turističku turu pod nazivom "Putevima nevidljivih Mostarki"

G. Š.
U Mostaru je danas predstavljana nova turistička tura pod nazivom "Putevima nevidljivih Mostarki", kroz šetnju koja obuhvata mjesta koja povezuju generacija žena koje su živjele, učile, radile, stvarale svoja djela i vodile društvene aktivnosti u tom gradu.

Radi se o pilot-projektu Inicijative građanki Mostara, koji bi mogao zauzeti značajno mjesto u turističkoj ponudi najvećeg hercegovačkog grada i osvijetliti značaj žena koje su kroz historiju ostavile neizbrisivi trag, a nepravedno su zapostavljene ili zaboravljene.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

Iz Inicijative ističu da je Mostar grad bogate kulturne baštine koji svojom arhitekturom, ljepotom i historijskim nasljeđem privlači pažnju svijeta, te da im je cilj predstaviti javnosti duboko ukorijenjene priče o izvanrednim ženama čiji doprinos često nije dovoljno istražen ili valoriziran u kolektivnom sjećanju.

Kroz minule vjekove Mostar su, kako navode, krasile ne samo njegove impozantne građevine, već i istinske junakinje koje su svojim snagama i talentima oblikovale taj grad, no njihova priča često je ostajala skrivena.

Spomenik Katarine Kosače (Foto: G. Š./Klix.ba)
Spomenik Katarine Kosače (Foto: G. Š./Klix.ba)

Turistička tura obuhvata spomenik kraljice Katarine Kosače na Rondou, Gimnaziju Mostar, Ćorovića kuća, Narodno pozorište Mostar, Kantonalni sud u Mostaru, OKC Abrašević, Sportski centar Kantarevac, gdje se govori o ženama koje su djelovanjem u tim ustanovama ostavile neizbrisivi trag.

Kroz turističku rutu se govori o kraljici Katarini Kosači za koju će se raditi posebna turistička priča, o prvim ženama koje su upisale i završile mostarsku čuvenu Gimnaziju, sestrama Bergman, te Smilji Mučibabić koja je prva u BiH postala doktorica nauka biologije i osnovala prva katedru za biologiju u Sarajevu.

Također se govori o sportašicama među kojima su vrhunska Jugoslovenska rukometašica Jasna Kolar, ali i aktualna mostarska plivačica Lana Pudar, te osnivačici OKC-a Abrašević Ani Šimun i mnogim drugim žena koje su ostavile neizbrisivi trag u tom gradu.

Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)
Ifeta Ćesir Škoro (Foto: G. Š./Klix.ba)

Predsjednica Inicijative Građanki/na Mostara Ifeta Ćesir Škoro ističe da su sve lokacije vezane za žene o kojima se govori u ovom turističkoj turi i da su obilježene na Google mapi, te da planiraju uraditi i spomenar o njima.

"Cilj je skrenuti pažnju na činjenicu da su Mostar oblikovale i žene. Međutim u Mostaru od 65 ulica samo dvije nose imena žena, dvije kraljice, a mi imamo naše kraljice koje su uspjele u svome poslu i vrijedno je da se spominju", kazala je Ćesir Škoro.

Elvira Dilberović (Foto: G. Š./Klix.ba)
Elvira Dilberović (Foto: G. Š./Klix.ba)

Vršiteljica dužnosti direktora Turističke zajednice Mostar Elvira Dilberović kaže kako vjeruje da će ovaj projekt biti jedan od modela da se prošiti izbor turistima i da im se da mogućnost, da ostanu više u Mostaru.

"Intencija Turističke zajednice Mostara svakako je širi izbor, jer do sada turisti nisu imali prevelik izbor u gradu. Ovdje je jedan fantastičan spoj koji se meni dopao, a to je povezivanje nauke, ličnosti, znamenitosti i institucija Mostara. To je sjajan spoj struke znanja i žena. Činjenica je da se moramo otvarati prema svijetu i sa nekim zelenim linijama, ali i sa ovim da imamo žene u društvu koje su ostavile fantastičan trag. Ono što je meni sada bitno je da ovo bude aplikativan model i da bude uvedeno kao dio turističke ponude koje će turističku vodiči uvrstiti u svoje ture", kazala je Dilberović.

Ocijenila je da bi ovaj projekat mogao biti početak niza i drugih akcija koje će Mostar učiniti zanimljivim.

"Mi zaista imamo šta ponuditi, nije to samo jezgra starog grada, jer imamo još mnogo toga, od građevina austrougarske do Partizanskog groblja, ali, naravno da treba malo više poraditi i na zelenim površinama i transportu. Ovo je fantastična priča i sve ovakve inicijative rado prihvaćamo", zaključila je Dilberović.

Projekt "Putevima nevidljivih Mostarki" dio je aktivnosti projekta "Mostar - Prostori koji pokreću" kojeg financira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira People in Need (PIN) u saradnji s lokalnim partnerima.