Branko Dokić
0

"Moguće pronaći kompromisno rješenje o popisu stanovništva"

SRNA
Branko Dokić
Branko Dokić
Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branko Dokić vjeruje da novoformirana komisija ovog doma može pronaći kompromisno rješenje i izraditi prihvatljiv prijedlog zakona o popisu popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.

Dokić, koji je predlagač ove odluke, smatra da za uspješan rezultat, treba prihvatiti standarde koji su opštevažeći u svijetu i prihvaćeni u UN i „Eurostat“ kriterijumima, kao i dobra rješenja iz zakone Srbije i Hrvatske koji tretiraju ovo pitanje.

"Može se naći kompromisno rješenje koje će u potpunosti zadovoljiti obaveze i kriterijume koji su nam Eurostatom dati, kao i njegove preporuke koje se odnose na pitanja vjerskog i nacionalnog izjašnjavanja, i izjašnjavanja o pismu i jeziku, za koje treba ostaviti mogućnost i izjašnjavanja i neizjašnjavanja“, rekao je Dokić Srni.

On je istakao da izjašnjavanje o ovim pitanjima nije obavezni kriterijum "Eurostata“, ali da zabranjivanje mogućnosti izjašnjavanja o ovim pitanjima predstavlja direktno ugrožavanje ljudskih prava i sloboda.

"Razlog zašto taj kriterijum nije obavezan jeste poštovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama, koja kaže da se građaninu treba ostaviti mogućnost da se izjasni ili ne izjasni o tome, i smatram da mi u našem prijedlogu treba da ostavimo tu mogućnost“, izjavio je Dokić.

On smatra da ovaj prijedlog zakona, komisija koju će činiti 13 predstavnika svih političkih partija u ovom domu, može izraditi u narednih mjesec dana, što predstavlja i rok koji je predviđen odlukom o njenom formiranju.

Predstavnički dom usvojio je na današnjoj sjednici odluku o osnivanju Privremene komisije za pripremu prijedloga zakona o popisu popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2011. godine.
Poslanici su takođe usvojili i zaključak da ova komisija u svome radu donosi odluke dvotrećinskom većinom glasova, onih članova koji budu prisutni na sjednici.