Skoplje
16

Mnogi zvaničnici napustili sigurnosnu sjednicu OSCE-a nakon što je Lavrov počeo govoriti

N. V.
Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov obratio se na sjednici ministara OSCE-a u Skopju nakon čega su mnogi zvaničnici izašli iz sale.
Ruski ministar je svojim kolegama rekao da je OSCE na ivici propasti i da Zapad ubija šanse za oživljavanje te grupe, što je naljutilo zvaničnike.

"Nažalost, zapadne političke elite, koje su sebi prisvojile pravo da odlučuju o sudbini čovječanstva, napravile su kratkovid izbor ne u korist OSCE-a, već u korist NATO-a. U korist filozofije obuzdavanja, geopolitičkih igara sa nultom sumom i logikom 'gospodar - rob'. Jedna od ključnih komponenti ove politike bila je nepromišljena ekspanzija NATO-a na istok, koja je započela nakon raspada Organizacije Varšavskog ugovora", govorio je Lavrov.

Ranije je sam njegov dolazak izazvao brojne rasprave među zvaničnicima nekoliko zemalja s obzirom na to da je ovo prvi put od početka agresije na Ukrajinu da Lavrov slijeće u prostor jedne od NATO zemalja.

On je trebao letjeti preko Bugarske, ali mu to nije dopušteno s obzirom na to da je s njim bila i glasnogovornica ruskog ministarstva Marija Zaharova koja se nalazi na listi sankcija EU. Zbog toga su morali promijeniti rutu i letjeti pet sati.