BiH
0

Mladi liberali BiH domaćini kongresa Svjetske liberalne omladine

FENA
U organizaciji stranke Mladi liberali BiH od 8. do 15. decembra u Sarajevu će biti održan izborni kongres Svjetske liberalne omladine - IFLRY (International Federation of Liberal Youth).

U okviru kongresa koji će okupiti više od stotinu mladih liberala iz svih zemalja svijeta bit će izabran novi predsjednik, četiri potpredsjednika, generalni sekretar te blagajnik Svjetske organizacije mladih liberala.

"Organizacija ovog kongresa je veoma bitna za promociju svjetlijeg imidža BiH u svijetu i veoma smo počastvovani činjenicom da je IFLRY, čiji smo punopravni članovi već deset godina, povjerio organizaciju Mladim liberalima BiH", izjavio je Feni predsjednik Mladih liberala BiH Edin Čolić.

U Sarajevo je već doputovala izvršna direktorica IFLRY-a Sarah Wong koja je istakla kako IFLRY ove godine proslavlja 60 godina .

Jedna od kandidatkinja za mjesto potpredsjednika IFLRY-a, predstavnica Mladih liberala Srbije Jelena Spasović izjavila je Feni da je cilj kongresa promocija participacije mladih u politici.

"Mladi ljudi su pokretačka snaga i mogu mnogo da doprinesu poboljšanju političkih i društvenih uvjeta u državama", kazala je Spasović.

Pripreme za kongres traju već nekoliko mjeseci i kako su istakli predstavnici Mladih liberala BiH, nisu protekle bez problema. Predsjednik Mladih liberala BiH Edin Čolić ogorčen je na Ministarstvo vanjskih poslova BiH i njegove službenike i njihovo neadekvatno reagiranje.

"U ovom trenutku, u Ambasadi BiH u Beču sjedi pet članova IFLRY-a iz Tajvana i čekaju vizu za ulazak u BiH koju, najvjerojatnije, zbog neodgovornosti i nepravovremenog djelovanja MVPBiH neće niti dobiti. Kakvu to sliku o BiH stvara?", objasnio je Čolić.