BiH
9

Mještani zeničkih naselja protestvovali, a ArcelorMittal smatra da nema koristi od toga

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Mještani zeničkih naselja koji su smješteni uz pogone kompanije ArcelorMittal u Zenici danas su održali proteste na kojima su izrazili svoje nezadovoljstvo zbog loše kvalitete zraka i odobravanja novih okolišnih dozvola za rad pogona najveće zeničke firme.

Današnjim protestima ispred kapije "9" kompanije ArcelorMittal u zeničkom naselju Tetovo prisustvovalo je oko 200 mještana koji su nezadovoljni kvalitetom zraka i koji su najviše na udaru emisija zeničke kompanije. Predsjednik Mjesne zajednice Podbrežje Željko Perić je kazao da ArcelorMittal mještanima okolnih naselja uzima život.

"Oni nama uzimaju naše zdravlje, zdravlje naše djece. Ja smatram da trebamo biti u većem broju ovdje, blokirati nešto jer ovako dalje neće moći. Želim da budemo jedinstveni jer bez toga ne možemo nigdje. Mi tražimo podršku naroda jer narod može promijeniti sve", kazao je Perić te dodao da će se mještani devet zeničkih naselja organizovati masovnije proteste.

"Mi tražimo sa ovog skupa da vlast stane iza nas, ništa nam više ne treba. Mi tražimo normalne stvari koje trebaju raditi institucije, a one potpisivanjem okolišnih dozvola nama ugrožavaju život", dodao je Perić.

Iz Kompanije ArcelorMittal su saopćili da imaju redovnu i transparentnu komunikaciju sa lokalnom zajednicom i mjesnim zajednicama koje su locirane u susjedstvu kompanije.

"U našoj komunikaciji informirali smo predstavnike mjesnih zajednica više puta o svim koracima koje poduzimamo u smjeru smanjenja emisija iz naših pogona, o fazama pojedinih projekata koji se trenutno realiziraju u Kompaniji, te o našim vrlo konkretnim planovima. Prezentirali smo tehničke detalje i sve efekte koje su naši okolišni projekti već postigli ili će dostići kada se završi njihova implementacija, te neophodno vrijeme za realizaciju", istakli su iz ArcelorMittala.

Oni su još dodali da su na nedavnim sastancima objašnjeni projekti koji se realiziraju na čeličani u vrijednosti od 11 miliona KM, a čiji radovi trebaju početi narednih dana.

"ArcelorMittal Zenica ulaže velike napore za stvaranje dugoročne održive budućnosti proizvodnje čelika u Zenici i od velike je važnosti za ekonomiju cjelokupnog društva. U tom pravcu kompanija je do sada samo u okolišne projekte i tehnološka poboljšanja sa istim ciljem investirala oko 90 miliona KM. Stoga, menadžment kompanije ArcelorMittal Zenica smatra da protesti ove vrste mogu negativno utjecati na realizaciju tekućih i budućih projekata, što neće biti od koristi ni lokalnoj zajednici, niti Kompaniji", zaključili su iz ArcelorMittala.

Organizatori protesta su još dodali da će svoje zahtjeve uputiti svim nadležnim institucijama, sve dok se njihov ne riješi.