BiH
0

Mještani Željeznog Polja protestovali zbog zabranjenog ulaska u Rasadnik

Piše: E. Mehić
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Oko 30 mještana Željeznog Polja, nezadovoljni odlukom Općine Žepče o lokaciji za gradnju kuća, jučer su samovoljno pokušali rješavati stambeno pitanje i to obilježavanjem parcela u rasadniku u mjestu Radovlje kod Žepča, koje je u vlasništvu Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona.

Međutim, nekoliko građana hrvatske nacionalnosti danas je blokiralo ulaz na plac, ali na svu sreću sve je prošlo bez incidenata.

Mještani Željeznog Polja, nezadovoljni odlukom o lokaciji Golubinja za gradnju kuća za osobe pogođene majskim poplavama, odlučili su samovoljno pronaći pogodno mjesto za gradnju kuća i na taj način rješavati svoje stambeno pitanje.

Rasadnik u mjestu Radovlje u vlasništvu je Šumsko-privrednog društva Zeničko-dobojskog kantona i jedino je mjesto za razvijanje poljoprivrede u Žepču. Željeznopoljci danas nisu mogli ući u Rasadnik, pa su svoje nezadovoljstvo iskazali protestima pred zgradom Općine u Žepču.

Sadudin Tutnjić iz Željeznog Polja je kazao da njegove komšije i on ne žele učestvovati u međuetničkim sukobima.

"Načelnik koji bi trebao da predstavlja sve građane u utorak je svojom izjavom implicite pozvao na građanske sukobe u Žepču. Mi nismo naivni i nećemo učestvovati ni u kakvim međuetničkim sukobima niti nasjesti na provokacije bilo koje vrste. Ulaz u Rasadnik je blokiran, ima neko građansko okupljanje", kazao je Tutnjić.

Na ulazu u Rasadnik danas je bila postavljena tabla ŠPD-a sa natpisom da je nezaposlenima zabranjen ulaz, a u blizini je bila i grupa građana sa zastavom hrvatskog naroda kao i policija koja je obezbjeđivala mjesto događaja kako ne bi došlo do sukoba.

Načelnik Općine Žepče Mato Zovko je izjavio kako je u Željeznom Polju porušeno 89 kuća, te da samo pet-šest porodica protestuje u "nekakvom nezadovoljstvu".

"Dugo traju ovi problemi usljed prirodne nesreće i sve ove posljedice koje imamo, a ispada da je najveći problem riješiti nekoliko porodica koje ne mogu čekati da se riješi njihov problem u vezi zemljišta. Puno je posvećeno pažnje tim porodicama, a oni ne poštuju ni odluke Vijeća ni načelnika. Totalno je stradalo 89 kuća, porušene su, a samo tih pet-šest porodica protestuje u nekakvom nezadovoljstvu", kazao je Zovko.

Općinsko vijeće je 25. septembra donijelo odluku o raspisivanju konkursa za prenos prava vlasništva na zemljištu za one koji su pogođeni poplavama u Mjesnoj zajednici Golubinja, dok su ostali problemi riješeni sufinansiranjem sa po 4.000 KM za kupovinu zemljišta za više od 20 porodica.

Zovko je još kazao kako mu nije jasno da članovima 80 porodica odgovaraju parcele u MZ Golubinja, ali da pet-šest njih "uvijek protestuje i kritikuje odluke OV i načelnika o dodjeli zemljišta za gradnju kuća".

Podršku Željeznopoljcima u ostvarenju svojih prava dao je i advokat iz Tešnja Muhidin Alić, koji je kazao da je Parlament FBiH donio zakon koji ide u cilju rješavanja problema ovih ljudi gdje su općine dobile mogućnost da državnu svojinu, odnosno zemljište, dodijele onima koji su izgubili kuću i zemljište.

Na koji način će se okončati situacija u Žepču još nije poznato, ali su mještani istakli da neće odustati od svojih prava.