BiH
0

Mjesta na kojima su se održale Zimske olimpijske igre padaju u zaborav

Klix.ba
(Foto: AFP)
Zapuštena i ostavljena na milost i nemilost vremenu, mjesta na kojima su se održale Zimske olimpijske igre 1984. godine polako padaju u zaborav, piše Reuters.

Blistave fotografije pokazuju mjesta na kojima su se prije skoro 30 godina održale Zimske olimpijske igre, kad je Sarajevo učinilo Jugoslaviju prvom komunističkom zemljom domaćinom olimpijade pobijedivši Sapporo i švedski Geteborg.

S druge strane, tu su tužne slike bob-staze na Trebeviću, skakačke staze na Igmanu i pratećih objekata koji se raspadaju u zaboravu. Mjesto gdje je bila bob-staza postalo je uporište bosanskih Srba za vrijeme rata i danas je često na meti vandala. Još uvijek nosi ožiljke rata.

Dvije skakaonice nikada više nisu korištene nakon što su u proteklom periodu bile poprište borbi, iako postoje planovi za rekonstrukciju staze, proširenja i gradnje novih gledališta i objekata za posjetitelje.

Mnoga područja oko planine Bjelašnice, gdje je Bill Johnson postao prvi Amerikanac koji je osvojio olimpijsko zlato u skijanju nakon spektakularnog spusta, bila su područja velikih borbi, a neka još uvijek predstavljaju opasnosti zbog mina.

Jahorina, mjesto gdje su se žene takmičile u alpskom skijanju, ponovo je popularna nakon što su staze i objekti renovirani. Međutim, obronci Jahorine su zasuti minama u ratu, a mnogi od njih su i dalje rizična područja u kojima je slovenski paraglajder zadobio teške povrede 2011. godine.

Olimpijska dvorana Zetra, gdje je britanski plesni par, Jayne Torvill i Christopher Dean, zauvijek ušao u historiju, potpuno je uništena tokom rata, a obnovljena je 1999. godine zahvaljujući donaciji Međunarodnog olimpijskog komiteta u iznosu od 11,5 miliona dolara.

Velika dvorana u Skenderiji je pretrpjela manja oštećenja tokom rata, ali je do 2000. godine bila napuštena i u lošem stanju, kada ju je lokalna vlast odlučila obnoviti.

Posao je završen 2006. i Skenderija je ponovo mjesto održavanja različitih sportskih i kulturnih događaja. Pod težinom snijega krov Ledene dvorane obrušio se 2012. godine, zbog čega je ponovo morala biti obnavljana.

Stadion Koševo, na kojem je upriličeno otvaranje i zatvaranja ceremonije Zimskih olimpijskih igara, obnovljen je 1998. i danas je dom Fudbalskog kluba Sarajevo i domaće reprezentacije.

Napušteni i ostavljeni na milost i nemilost vremena, mnogi objekati i mjesta iz tog perioda su zanemareni.