Foča
0

Mitropolit Nikolaj osveštao zvona Sabornog hrama

FENA
Foto: arhiv
Foto: arhiv
Mitropolit dabrobosanski Nikolaj u subotu je obavio osvećenje 10 zvona Sabornog hrama Svetog Save u Foči, koji je u izgradnji.

Vladika Nikolaj je zahvalio Građevinskom odboru i njegovom predsjedniku Zdravku Krsmanoviću na doprinosu u izgradnji hrama, istakavši da zvona uvijek imaju za cilj da "podstaknu vjerujući narod na molitvu i njihovo nebesko naznačenje".

Zvona su pojedinačne težine od 50 do 800 kilograma i sva su podignuta na hram. Njihova vrijednost je oko 120.000 KM i svako ima svog donatora.

Gradnja crkve Svetog Save u Foči počela je 2005. godine, a očekuje se da bude stavljena pod krov naredne godine. Vrijednost dosadašnjih radova na hramu iznosi oko milion KM, a sredstva su prikupljena prilozima vjernika iz Foče, Republike Srpske, Srbije i dijaspore, te donacijama.

Prije osvećenja zvona mitropolit Nikolaj je u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i svetog Petra Dabrobosanskog u krugu Bogoslovskog fakulteta u Foči služio Svetu arhijerejsku liturgiju i priziv Duha Svetoga povodom početka nove akademske godine na ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Sasluživalo je pet sveštenika i dva đakona Mitropolije dabrobosanske.