BiH
267

Miting podrške narodu Sirije 14. decembra u Sarajevu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Miting podrške "Sarajevo – Metropolama svijeta za Alep i Siriju" održat će se u srijedu, 14. decembra na platou ispred BBI centra sa početkom u 15 sati u organizaciji kulturnih udruženja, organizacija civilnog društva, akademske zajednice i vjerskih zajednica u BiH.

Cilj ovog zajedničkog poduhvata je podrška stanovnicima Sirije, posebno grada Alepa, te poziv stanovnicima evropskih i svjetskih metropola da se i sami priključe aktivnoj svjetskoj kampanji #StandWithAleppo.

Naglašavajući da miting nema nikakvu vjersku niti političku pozadinu te da isključivo ima za cilj podršku narodu Sirije, organizacioni odbor ističe da je patnja naroda Sirije i posebno Alepa univerzalna.

"Ovim protestom želimo podići svijest o javnosti i poslati poruku o ubijanjima nevinih ljudi u Siriji. Svjedoci smo da se prolijeva krv nedužnih civila, što je u suprotnosti sa svim međunarodnim normama i konvencijama. Ne želimo prešutno prelaziti preko problema i želimo jasno reći da se sukob u Siriji tiče svih nas, a ne samo svjetskih moćnika koji na sirijskoj ploči igraju svoju partiju šaha", naveli su iz organizacionog odbora te pozvali građane i građanke da se pridruže mitingu.

"Kao grad koji je preživio najdužu opsadu u eri modernog ratovanja, kao građani i građanke Sarajeva, želimo i narodu Sirije poručiti da razumijemo patnju i užas kroz koji prolaze te istovremeno pozvati svjetske moćnike na adekvatnu reakciju, zbog čega očekujemo veliki odziv na ovaj događaj", poručeno je iz Organizacionog odbora.

Na kraju mitinga zajednička poruka građana Bosne i Hercegovine zvanično će se proslijediti svim ambasadama u BiH, NATO savezu, Ujedinjenim nacijama, Evropskoj uniji i drugim relevantnim međunarodnim organizacijama.