Mujezinovića i Heću krive za agoniju
0

Mirni protesti radnika "Bratstva" u krugu preduzeća

SRNA
Foto: ENI news
Foto: ENI news
Radnici novotravničkog preduzeća "Bratstvo" nisu danas blokirali saobraćajnicu na raskrsnici Travnik - Novi Travnik, kako su ranije najavili, jer nisi ispoštovali zakonsku regulativu o predaji obavještenja o blokadi.

Izražavajući nezadovoljstvo zbog neizmirenih dugovanja od 14 miliona dolara koje su zaradili u Iraku prije rata za uvezivanje radnog staža 2.000 radnika, oni su mirne proteste nastavili u krugu preduzeća.

Radnici tvrde da su glavni krivci za njihovu agoniju, koja traje već 17 godina, premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Vahid Hećo, koji su taj novac raspodijelili preduzećima koja nikada nisu radila u Iraku. 

Zamjenik predsjednika Sindikata BNT Gordana Čurčić rekla je Srni da radnici neće odustati od zahtjeva da im se uveže radni staž od naplaćenih sredstava iz Iraka.

Ona je najavila da će radnici, kojima se niko nije obratio, od iduće sedmice svaki dan blokirati zgradu kantonalne Vlade u Travniku, a potom će uputiti obavještenje i blokirati Vladu FBiH. 

"Novac je naš, krvavo zarađen u Iraku, i mi zahtijevamo da Mujezinović dođe u ovaj kanton i da novac bude striktno uplaćen na račun ovog kantona, da bi ga radnici koristili", poručila je Čurčić.

Radnici preduzeća "Bratstvo" juče su najavili da će danas blokirati saobraćajnice magistralnog puta Travnik - Novi Travnik i upozorili da će podnijeti krivične prijave protiv premijera FBiH Mustafe Mujezinovića i federalnog ministra energetike, rudastva i industrije Vahida Heće.
Oko 100 radnika blokiralo je 24. januara zgradu kantonalne Vlade u Travniku.