400 mil. na raspolaganju
6

Mirhunisa Zukić: U Mostaru je prioritet zgrada "Razvitka", BiH ima sredstva za obnovu objekata povratnika

Piše: R. D.
Mirhunisa Zukić (Foto: R. D./Klix.ba)
Mirhunisa Zukić (Foto: R. D./Klix.ba)
Unija za održivi povratak i integracije u BiH pokrenula je kampanju u cilju rješavanja stambenih pitanja raseljenih osoba i povratnika s područja grada Mostara. I nakon toliko godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma veliki broj porodica su beskućnici u svom gradu.

Mirhunisa Zukić, predsjednica Unija za održivi povratak i integracije u BiH, kazala je kako se ponovo pokrenulo pitanje Mostara, najrazrušenijeg grada u prošlom ratu, jer Bosna i Hercegovina ima iz različitih izvora namjenjenih oko 400 miliona KM za rekonstrukciju stambenih objekata.

Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba

"U Mostaru još uvijek imamo 175 porodica, preživjelih, kojima još nisu rekonstruisani stambani objekti. Oni su najčešće podstanari u svom gradu. Naš prioritet je zgrada "Razvitak" iz koje imamo 52 čovjeka koji traže svoje stanove. Meni je žao da ja neću danas na sastanku vidjeti bar petero onih koji nisu dočekali svoje stanove", kazala je Zukić, nagalasivši da trenutno traže sredsta za obnovu objekata u Mostaru.

Enisa Bašić iz Udruženja raseljenih i izbjeglih "Moj dom" iz Mostara, kaže kako mnogi članovi vjeruju da će prije umrijeti nego se useliti u svoje stanove.

Enisa Bašić (Foto: R. D./Klix.ba)
Enisa Bašić (Foto: R. D./Klix.ba)

"Što se tiče zgrade "Razvitak" 1997. godine je nastao spor i 2001. se našao na sudu. Govorimo o nezakonitoj prodaji, mijenjanju čestica u gruntu, lažnim presudama... Sve je na sudu razjašnjeno kasnije, od Općinskog do Vrhovnog suda, 2014. godine je donešena konačna i izvršna presuda da se sve treba vratiti u stanje iz 1992. godine", kazala je Bašić.

Bašić je kazala kako bi za obnovu svih stanova u zgradi "Razvitak" trebalo izdvojiti oko pet miliona KM.