BiH
28

Mirad Hadžiahmetović, kontroverzni kandidat za načelnika Zenice, prijavio CIK-u Dodika i SNSD

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zbog izazivanja vjerske i nacionalne mržnje uoči nadolazećih Lokalnih izbora, nezavisni kandidat za načelnika Zenice Mirad Hadžiahmetović podnio je Centralnoj izbornoj komisiji prijavu protiv Milorada Dodika i SNSD-a, tražeći da se poništi ovjera te stranke i zabrani im se učešće na izborima.

"Dignitet izbornog procesa je ozbiljno narušen izazivanjem nacionalne i vjerske mržnje u toku predizborne kampanje. SNSD i SDA 'zakuhavaju' kao da su izbori za Generalnu skupštinu UN-a, a ne za općine. CIK bi morao reagovati i poništiti ovjeru SNSD-a za učešće na izborima. Jučer sam podnio prigovore CIK-u zbog toga što organi SNSD-a vode kampanju na taj način da negiraju genocid te raspisuju referendum o tome da li vjerski praznik treba biti i državni praznik, čime izazivaju vjersku i nacionalnu mržnju u vrijeme izborne kampanje, što je zabranjeno Izbornim zakonom BiH", ističe Hadžiahmetović.

On će na Lokalnim izborima biti nezavisni kandidat za načelnika Općine Zenica. Hadžiahmetović je i prije četiri godine bio kandidat za tu funkciju, prije nego što je CIK poništio njegovu kandidaturu zbog objavljivanja pornografskog sadržaja na svojoj stranici u predizbornoj kampanji.