Prevoz putnika i tereta
0

Ministri Vidović i Lompar potpisali sporazum

FENA
Ministar komunikacija i prometa BiH Rudo Vidović i crnogorski ministar saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Andrija Lompar potpisali su danas u Budvi sporazum uime Vijeća ministara BiH i Vlade Crne Gore o prijevozu putnika i tereta u međunarodnom cestovnom prometu.

Ministar Vidović taj dokument potpisao je na marginama ministarske konferencije, koja se u okviru sastanka direktora zrakoplovnih administracija država Evrope održava od 28. do 31. augusta u Budvi.

"Razgovarano je i o aktivnostima glede Jadransko-jonske autoceste, željezničkoj pruzi Čapljina - Nikšić, rekonstrukciji cestovne veze na Drini (Foča - Hum/Šćepan Polje - Nikšić) i pripremama za potpisivanje sporazuma o uspostavi zračne linije između BiH i Crne Gore", navodi se u saopćenju iz Ureda za informiranje Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Na marginama ministarske konferencije upriličen je i susret ministra prometa i komunikacija BiH Rude Vidovića i ministra infrastrukture Srbije Milutina Mrkonjića.

"Pokrenuta je inicijativa da se što prije usuglasi i potpiše sporazum o uspostavi zračne linije između BiH i Srbije", navodi se.

Ministri su razgovarali i o drugim bitnim temama iz oblasti prometa i infrastrukture od važnosti za obje zemlje.

Organizator skupa u Budvi je Ministarstvo saobraćaja, pomorstva i telekomunikacija Crne Gore, a prisustvuju ministri regije i najviši predstavnici evropskih organizacija iz oblasti civilnog zrakoplovstva.

Osim ministra Vidovića, kao predstavnik države Bosne i Hercegovine konfereniji prisustvuje i direktor Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH Đorđe Ratkovica.