O regionalnoj mreži
0

Ministri transporta jugoistočne Evrope u Sarajevu

SRNA
Rudo Vidović
Rudo Vidović
U Sarajevu će danas biti održan godišnji sastanak ministara saobraćaja o razvoju regionalne transportne mreže jugoistočne Evrope.

Na sastanku se očekuje učešće ministara transporta Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije, Srbije, te predstavnika UNMIK/Kosova, Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke.

Predviđeno je i potpisivanje sporazuma između BiH i Hrvatske o načinu finansiranja i izrade glavnog projekta, te vođenja upravnih postupaka za procjenu uticaja na okolinu, pribavljanje lokacijskih dozvola, saglasnosti i građevinskih dozvola za projekat "Obnova i modernizacija plovnog puta rijeke Save od Račinovaca do Siska". 

Planirano je i potpisivanje sporazuma o izgradnji mosta preko rijeke Save kod Svilaja i priključnih graničnih dionica autoputa na Koridoru 5-C. 

Sporazume će potpisati ministar komunikacija i transporta BiH Rudo Vidović i državni sekretar u Ministarstvu mora, transporta i infrastrukture Hrvatske Mario Babić.

Na skupu će biti parafiran memoranduma o razumijevanju za rekonstrukciju i modernizaciju puta Sarajevo - Podgorica - Tirana, između Albanije, Crne Gore i BiH.

Ministarstvo komunikacija i transporta saopštilo je da će memorandum parafirati ministri Rudo Vidović, Andrija Lompar i Sokol Oldaši.
Sporazumi će biti potpisani u hotelu "Evropa" u 13.00 sati, nakon čega će biti održana konferencija za novinare. 

Sastanak organizuju Ministarstvo komunikacija i transporta BiH i Sekretarijat Transportnog posmatračkog tijela jugoistočne Evrope.